De Taiwanese president Tsai Ing-wen
NOS Nieuws

Tussenstop Taiwanese president in VS zet relatie met China opnieuw op scherp

De Taiwanese president Tsai Ing-wen is begonnen aan een reis door de Verenigde Staten en Midden-Amerika. Tsai brengt een officieel staatsbezoek aan Belize en Guatamala, twee landen die het eiland erkennen, en zal op de heen- en terugweg stoppen in de VS. China kijkt over de schouder mee en heeft al gedreigd met vergeldingsacties.

Tsai kwam afgelopen nacht aan in New York en zal onder meer spreken over de onderlinge banden tussen beiden. De VS is een belangrijke bondgenoot van Taiwan.

Hoewel Washington diplomatieke banden onderhoudt met China, steunen de Amerikanen Taiwan militair om zo de Chinese invloed in de regio een tegenwicht te bieden. Ook heeft president Biden gezegd Taiwan te zullen steunen als China het eiland ooit aanvalt.

Ontmoeting met McCarthy

Volgens verschillende media zal Tsai volgende week in Californië de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, ontmoeten. China, dat Taiwan als een afvallige provincie beschouwt, ziet dit als provocatie en dreigt "hard terug te slaan".

Een hoge Chinese diplomaat in de VS zei dat de ontmoeting "ernstige, ernstige, ernstige gevolgen kan hebben voor de betrekkingen tussen de VS en China". Nadat McCarthy's voorganger, Nancy Pelosi, vorig jaar een bezoek had gebracht aan Taiwan reageerde China door grootschalige militaire oefeningen te houden bij Taiwan.

De Chinese president Xi Jinping voert het laatste jaar de druk op Taiwan op. Vorig jaar verdubbelde het aantal gevechtsvliegtuigen in het Taiwanese luchtruim ten opzichte van 2021, wat de vrees voor een inval doet toenemen.

President Taiwan in Verenigde Staten

In Guatamala en Belize zal Tsai vooral op zoek gaan naar behoud van steun. Nog maar dertien landen erkennen Taiwan als land, vooral in Latijns-Amerika en de Cariben.

Deze maand heeft Peking Honduras als bondgenoot weggelokt met beloftes van leningen en investeringen. Het is al het negende land dat de formele relaties heeft verbroken met Taiwan sinds Tsjai in 2016 aan de macht kwam.

Relatie VS en China

De relatie tussen de VS en China wordt de laatste tijd steeds meer gespannen. De situatie rond Taiwan speelt hierin een rol, maar onder meer ook de oorlog in Oekraïne en de spionageballonrel.

Taiwan zag hierdoor de informele relaties vanuit het Westen versterkt worden en ontving de afgelopen tijd onder meer politieke delegaties uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Tsjechië.

Het Witte Huis drong er bij China op aan om Tsais "normale tussenstop" in de VS niet te gebruiken om de agressie tegen Taiwan te vergroten.

Presidentsverkiezingen

Ook in eigen land zullen de ogen gericht zijn op Tsai. In januari zijn er presidentsverkiezingen en na twee termijnen zal Tsai moeten aftreden. Ze zal hopen dat westerse bondgenoten haar partij zullen blijven steunen.

Haar voorganger en politieke tegenstander, de Chinees gezinde Ma Ying-jeou, is namelijk juist op dit moment in China. Het is voor het eerst sinds 1949 dat een voormalig Taiwanese president een bezoek brengt aan het Chinese vasteland.

Ma benadrukte daar de banden met China en liet weten dat "we allemaal Chinezen zijn". Zijn bezoek lijkt vooral een provocatie richting de huidige machthebbende.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl