In Bandung rijden scooters over een Israëlische vlag waar een rode streep doorheen staat
NOS Voetbal

Stadionramp en politieke rel; FIFA ontneemt Indonesië organisatie jeugd-WK voetbal

De FIFA heeft Indonesië het WK voor voetballers onder 20 jaar ontnomen. Dat is volgens de wereldvoetbalbond gebeurd vanwege "de huidige omstandigheden". Over een kleine twee maanden zou de editie van 2023 moeten beginnen, maar de grote vraag is hoe en waar?

Naar verluidt heeft de maatregel van de FIFA te maken met de protesten over de deelname van Israël aan het jeugd-WK. De loting werd dinsdag geannuleerd wegens hevige protesten. In de hoofdstad Jakarta werd gezwaaid met Indonesische en Palestijnse vlaggen. Ook elders in Indonesië uitte de bevolking zijn ongenoegen.

Steun voor Palestijnen

In Indonesië, het land met de grootste moslimpopulatie ter wereld, is veel steun voor de Palestijnen in het eindeloze conflict met Israël. De FIFA noemt de protesten niet expliciet als reden, het verwijst juist naar "de tragedie die plaatsvond in oktober 2022", refererend aan de stadionramp van eind vorig jaar op Java.

Bij rellen die ontstonden na een wedstrijd tussen de clubs Arema FC en Persebaya Surabaya vielen zeker 135 doden, onder wie 40 kinderen. De meesten kwamen om in de verdrukking toen ze uit het stadion wilden vluchten nadat de politie met traangas had gespoten.

De lokale politiechef erkende dat bij het politieoptreden fouten waren gemaakt.

Mogelijk in Argentinië

Het WK voor jeugdspelers wordt van 20 mei tot en met 11 juni gespeeld. Die data blijven vooralsnog ongewijzigd. De FIFA hoopt snel een nieuw gastland bekend te kunnen maken.

Het niet gekwalificeerde Argentinië zou zich al kandidaat hebben gesteld om het toernooi over te nemen, waarmee het als gastland via een achterdeurtje alsnog kan meedoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl