Bloemen en steunbetuigingen voor het stadion van Arema FC
NOS NieuwsAangepast

Eerste celstraffen opgelegd na stadionramp Indonesië

In Indonesië zijn twee mannen veroordeeld tot celstraffen voor hun rol in een van de dodelijkste stadionrampen ooit. In oktober vorig jaar kwamen er bij een wedstrijd op Oost-Java 135 fans om het leven. Het zijn de eerste celstraffen die zijn opgelegd in het onderzoek naar de ramp.

Op 2 oktober 2022 ging het helemaal mis na afloop van de wedstrijden tussen de rivalen Arema FC en Persebaya Surabaya. Boze supporters van Arema bestormden na de 3-2 thuisnederlaag het veld. De politie vuurde traangasgranaten af, waarna in de paniek en chaos supporters onder de voet werden gelopen en werden verdrukt.

Doden bij rellen na voetbalwedstrijd: 'We kunnen dit niet langer hebben in de toekomst'

Een van de veroordeelde mannen zat in het organisatiecomité van de thuisspelende club Arema FC en moet anderhalf jaar de cel in. Volgens de rechtbank in Surabaya was hij er verantwoordelijk voor dat er te veel kaartjes werden verkocht voor de wedstrijd. Daardoor zaten er veel meer mensen in het stadion dan de maximaal toegestane capaciteit. De rechtbank stelt dat er door zijn "nalatigheid" mensen zijn overleden.

De andere veroordeelde is een veiligheidsbeambte. Hij moet een jaar de cel in, ook vanwege nalatigheid.

Uit onderzoek bleek dat het massale gebruik van traangas door de politie de belangrijkste oorzaak voor de ramp was. Wereldvoetbalbond FIFA heeft het gebruik daarvan verboden bij wedstrijden.

Ook drie politieagenten hangt een straf boven het hoofd. Wanneer die zaken dienen, is nog niet duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl