AFP
NOS Nieuws

Indonesische president laat voetbalstadions onderzoeken na stadionramp

Indonesië gaat alle voetbalstadions in Indonesië controleren na de stadionramp van afgelopen weekeinde, waarbij 131 mensen om het leven kwamen door verdrukking en verstikking.

President Widodo kondigde het grootschalige onderzoek aan bij een bezoek aan Malang, waar de ramp plaatsvond. Daar was hij voor een ontmoeting met nabestaanden.

Zaterdagavond ging het mis na de thuisnederlaag van FC Arema tegen aartsrivaal Persebaya Surabaya. Fans bestormden het veld en vielen agenten aan. De politie greep in en vuurde traangas af, ook op de tribunes. In de chaos kwamen veel mensen in de verdrukking.

Doden bij rellen na voetbalwedstrijd: 'We kunnen dit niet langer hebben in de toekomst'

Volgens president Widodo hebben onder meer steile trappen en deuren die op slot zaten bijgedragen aan de ramp. Het onderzoek naar de ramp moet binnen een maand zijn afgerond. "Ik wil de kern van het probleem achterhalen dat tot deze tragedie heeft geleid, zodat we de beste oplossing kunnen vinden", zei Widodo.

FIFA biedt hulp aan

Dinsdag meldde de toezichthouder van de Indonesische politie dat agenten nooit traangas hadden mogen inzetten. Tegen tientallen agenten is een onderzoek gestart.

Widodo zegt dat hij ook contact heeft gehad met FIFA-voorzitter Infantino over het aanpakken van de problemen in het Indonesische voetbal. Voetbal is een van de populairste sporten in het land, maar er zijn vaak problemen met hooligans en politie die te hard optreedt. De FIFA heeft gezegd Indonesië bij het aanpakken van de problemen te willen helpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl