32 kinderen omgekomen bij stadiondrama Indonesië, druk op politie groeit
Bij het stadiondrama van afgelopen weekend in Indonesië zijn 32 kinderen omgekomen. Het totale dodental staat op 125, maar de vrees is dat het verder zal oplopen. Een deel van de ruim 300 mensen die gewond raakten door verdrukking in het Kanjuruhanvoetbalstadion in Malang is er slecht aan toe.
In de Oost-Javaanse stad zijn de slachtoffers van het drama herdacht. Nabestaanden en voetbalfans legden bloemenkransen en zongen liederen. Ook waren er protestborden te zien met teksten als 'stop politiegeweld'.
Ook spelers van voetbalclub FC Arema legden bloemen bij de plek waar de slachtoffers worden herdacht:
De voorzitter van voetbalclub FC Arema heeft namens de club excuses aangeboden aan de nabestaanden. Hij zegt de volledige verantwoordelijkheid te nemen voor wat de geschiedenis ingaat als een van de meest dodelijke stadionrampen. Maar de kritiek van nabestaanden is hoofdzakelijk gericht tegen het optreden van de politie.
Bij de voetbalwedstrijd waren uit veiligheidsoverwegingen alleen maar fans van thuisclub Arema aanwezig. Nadat er met 2-3 was verloren van aartsrivaal Persebaya Surabaya bestormden woedende supporters het veld. Een aantal van de 42.000 aanwezige fans bekogelde spelers en de arbitrage.
Buiten het overvolle stadion, er waren enkele duizenden kaartjes boven de maximumcapaciteit verkocht, werden politieauto's in brand gezet.
Agenten grepen hard in en vuurden traangas af. Er ontstond een paniekreactie en in de chaos stikten 125 mensen door zuurstofgebrek, of werden vertrapt in de menigte. Voor zover bekend zijn twee dodelijke slachtoffers agenten.
Hier zie je beelden van de chaos in het voetbalstadion:
Onder de slachtoffers bevonden zich veel tieners. Zoals de 15-jarige Ahmad Cahyo en de 14-jarige Muhammad Farel. "Ze hielden van voetbal", zegt oudere zus Endah Wahyuni tegen persbureau Reuters. "Het was hun eerste keer bij een wedstrijd van Arema in het Kanjuruhanvoetbalstadion."
Het jongste dodelijke slachtoffer was volgens de autoriteiten drie jaar oud. Nog eens zeven kinderen liggen in het ziekenhuis. Een deel van de honderden gewonden heeft hersenschade opgelopen als gevolg van zuurstofgebrek.
De Indonesische minister van Veiligheid belooft een onafhankelijk onderzoeksteam samen te stellen. Behalve de vraag hoe het zo mis is gegaan, wordt ook onderzocht wie de aanstichters waren van de ongeregeldheden. Verder zei hij te hopen dat de politie de eigen "veiligheidsprocedures" opnieuw tegen het licht zal houden.