NOS Wielrennen

Laporte zegeviert ook in Dwars door Vlaanderen, nu geheel op eigen kracht

Laporte (zonder Van Aert) ook de snelste in Dwars door Vlaanderen

Drie dagen nadat hem de zege in Gent-Wevelgem werd gegund door ploeggenoot Wout van Aert heeft Christophe Laporte opnieuw gewonnen. De Fransman van Jumbo-Visma soleerde in Dwars door Vlaanderen geheel op eigen kracht naar de winst.

Het is al de twintigste overwinning voor Jumbo-Visma dit prille seizoen. In het Vlaamse voorjaar is de Nederlandse ploeg oppermachtig, met behalve zeges in Dwars door Vlaanderen en Gent-Wevelgem ook overwinningen in Omloop het Nieuwsblad (Dylan van Baarle), Kuurne-Brussel-Kuurne (Tiesj Benoot) en de E3 Saxo Classic (Van Aert).

Eigenlijk zou Laporte helemaal niet rijden vandaag, maar hij werd aan de selectie van Jumbo-Visma toegevoegd omdat Dylan van Baarle moest afzeggen. Die ondervond nog last van een valpartij in de E3 Saxo Classic.

Voor vroege vluchters Kristoff en Lazkano was de koers 6 kilometer te lang

De 183 kilometer lange semiklassieker tussen Roeselare en Waregem is met acht kasseistroken en elf klimmetjes een ideale opwarming voor de wielermonumenten Ronde van Vlaanderen (zondag) en Parijs-Roubaix (9 april). Toch lieten de grote favorieten voor die koersen (Van Aert, Tadej Pogacar en Mathieu van der Poel) vandaag verstek gaan.

Van der Poel won twee van de laatste drie edities van Dwars door Vlaanderen (2019 en 2022). Van Baarle was de winnaar van 2021 en in 2020 werd Dwars door Vlaanderen vanwege corona niet verreden, waardoor de koers vandaag voor het eerst sinds 2018 een niet-Nederlandse winnaar kreeg.

Kristoff ten aanval

De vroege vlucht bestond uit zes renners, van wie Alexander Kristoff de bekendste was. Achter de kopgroep was het al op 75 kilometer van de aankomst onrustig in het peloton, met aanvalspogingen van diverse kanshebbers.

Na een stortvloed aan speldenprikjes slaagden acht renners - Benoot, Laporte (Jumbo-Visma), Stefan Küng, Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Neilson Powless, Mikkel Honoré (EF), Jhonatan Narvaez (Ineos) en Quinten Hermans (Alpecin) - er met nog 50 kilometer te gaan in om weg te rijden.

De groep van acht renners met Laporte en vlak daarachter het jagende pelotonnetje

De vroege vluchters hielden lang stand, maar op 6 kilometer werden Kristoff en de jonge Spanjaard Oier Lazkano als laatste ingerekend. De eerste groep achtervolgers bestond nog uit zo'n dertig renners en volgde binnen een halve minuut.

In de slotkilometers probeerden diverse renners weg te rijden uit de voorste groep. Laporte plaatste op 4 kilometer de beslissende aanval en reed solo naar de winst.

Achter hem smolten de achtervolgende groepen in de slotmeters samen. Vroege vluchter Lazkano bleef iedereen voor en eindigde als tweede.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl