NOS Wielrennen

Van Aert gunt Laporte zege in Gent-Wevelgem na kilometers lange Jumbo-solo

Van Aert gunt Laporte zege in Gent-Wevelgem na kilometers lange Jumbo-solo

In de stromende regen door de Vlaamse heuvels heeft Christophe Laporte Gent-Wevelgem gewonnen. Of eigenlijk won zijn Nederlandse ploeg Jumbo-Visma.

De Fransman Laporte reed op wandeltempo hand in hand met ploegmaat Wout van Aert op de finish af en kreeg de zege na 260 kletsnatte, koude kilometers cadeau van de sterker ogende Belg. Van de achtervolgers op bijna twee minuten had Sep Vanmarcke nog het meeste over.

Overleg in laatste kilometers

Dat er een Jumbo-renner ging winnen, was tientallen kilometers voor de finish al wel duidelijk. Van Aert en Laporte gingen er met nog ruim vijftig kilometer voor de wielen met z'n tweetjes vandoor op de kasseien van de Kemmelberg. Niemand kon volgen en het werd een lange koppeltijdrit tot aan de finish. De achtervolgers waren nergens te bekennen.

Van Aert en Laporte zijn bezig aan hun 'koppeltijdrit' naar de finish in Wevelgem

Van Aert en Laporte overlegden in de laatste kilometer nog even over wie de zege kreeg. Van Aert, winnaar in 2021, had zijn tweede grote zege in drie dagen kunnen pakken, nadat hij vrijdag Mathieu van der Poel en Tadej Pogacar op de streep kansloos had gelaten in de E3 Saxo Bank Classic. Maar hij was gul naar "goede vriend" Laporte.

Ronde van Vlaanderen over een week

Op de laatste van drie beklimmingen van de Kemmelberg reed Van Aert weg bij Laporte, maar besefte al gauw dat solo verder rijden niet slim was met nog 35 kilometer tot de streep. Hij wachtte op zijn ploegmaat. Duidelijk is dat Van Aert op tijd in vorm is voor de Ronde van Vlaanderen volgende week zondag.

Bekijk hier de reacties van Wout van Aert en Christophe Laporte.

Het was een natte, lange dag afzien in Vlaanderen. Danny van Poppel veegde na de finish wat modder uit zijn oog en vatte de dag in één woord samen. "Flandrienweer, hè", grinnikte de Nederlander in dienst van het Duitse Bora-Hansgrohe. Het was een dag voor de renners die op hun best zijn boven de 200 kilometer in de kou en de regen.

"Het was echt heel lastig. Ik denk dat we zes uur in de regen hebben gereden", zei Van Poppel, die uiteindelijk negende werd.

Beste Nederlander

De beste Nederlander was Jumbo-jonkie Olav Kooij, op plek acht. De 21-jarige Nederlander kon lange tijd goed mee met de snelsten, maar toen ploegmaten Van Aert en Laporte vertrokken "op de Kemmel", bleef hij volgens plan zitten in de achtervolgende groep.

Bekijk hier de reacties van Olav Kooij en Danny van Poppel:

Een knappe prestatie voor Kooij, die eigenlijk gewoon sprinter is. Knap vooral, omdat het een flinke veldslag was in Vlaanderen, met waaiers, materiaalpech en harde valpartijen. Grote namen als Filippo Ganna (opgave), Biniam Girmay en Matej Mohoric gingen tegen het asfalt. Ook Alberto Bettiol en Michal Kwiatkowski reden de koers niet uit.

Vroeg op de dag was er een kopgroep ontstaan van veertien renners, met onder anderen de Nederlanders Mike Teunissen en Elmar Reinders, maar ook de Vlaamse veteraan Greg Van Avermaet. Op het hoogtepunt was hun voorsprong zo'n tweeënhalve minuut.

Wachten op de Kemmelberg

Met nog tachtig kilometer tot de streep begon het echte werk. Nathan Van Hooydonck, Mohoric, Florian Vermeersch en Ben Turner gingen op avontuur vanuit het peloton en probeerden bij de koplopers te komen.

Later kregen die avonturiers nog Laporte, Mads Pedersen en Anthony Turgis mee, maar op 55 kilometer van de finish kwam alles weer bijeen. En toen kwam de laatste opgang van de Kemmelberg, waar Van Aert en Laporte aan hun duet begonnen.

De Jumbo-solo van de Fransman en Belg was een herhaling van de E3 Prijs van vorig jaar, toen ze met z'n tweeën 42 kilometer naar de streep reden. Toen won Van Aert, nu Laporte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl