Micha Kat afgelopen december in de rechtbank
NOS NieuwsAangepast

OM eist vier jaar cel tegen complotdenker Micha Kat

Het Openbaar Ministerie heeft vier jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist tegen complotdenker Micha Kat. De 59-jarige Kat werd in 2021 opgepakt in Noord-Ierland en vorig jaar uitgeleverd aan Nederland. Hij riep volgens het Openbaar Ministerie op tot geweld tegen de rechtspraak, tot geweld tegen de gemeente Bodegraven, tot ontvoering en bedreiging van RIVM-directeur Jaap van Dissel en tot geweld tegen het AD.

Een onvoorwaardelijke celstraf is volgens het OM de enige mogelijkheid omdat Kat niet wil meewerken aan een psychologisch of psychiatrisch onderzoek en er daardoor niets te zeggen is over ontoerekeningsvatbaarheid.

Daarnaast rekent het OM het Kat ook zwaar aan dat de opruiing langdurig was en gebeurde in een periode, de coronatijd, waarin al sprake was van veel onzekerheid. "Hij heeft in die tijd bewust ingezet op polarisatie en was zich bewust van de gevolgen van de opruiing", aldus het OM. Daarnaast is Kat volgens het OM "een onverbeterlijke recidivist".

Het OM eist naast de celstraf ook een contactverbod met onder anderen Jaap van Dissel en journalisten van het AD.

Red Pill Journal

Kat deed zijn uitlatingen in het Red Pill Journal, dat tijdens de coronacrisis maandenlang vijf dagen per week te zien was. Op dit platform bracht hij RIVM-topman Van Dissel in verband met verzonnen satanisch-rituele kindermoorden in Bodegraven in de jaren 80.

Dit leidde ertoe dat aanhangers van de complotdenker bloemen en briefjes neerlegden op de begraafplaats in Bodegraven. De gemeente voelde zich genoodzaakt een noodverordening in te stellen en juridische stappen te nemen.

Kat is niet de enige complotdenker die voor de rechter moest verschijnen. Nieuwsuur-verslaggever Rudy Bouma ontdekte dat veel zaken aan elkaar te linken zijn:

De radicaalste complotdenkers: zo zijn ze met elkaar verweven

Ook beschuldigde Kat in een video de rechterlijke macht van pedofilie. Hij riep op om gerechtsgebouwen te bestormen en medewerkers met camera's en microfoons te benaderen met de vraag: bent u ook een pedofiel?

Over het AD zei hij: "We gaan het AD kapotmaken."

'Emoties in het spel'

Van Dissel liet vandaag in de rechtbank een slachtofferverklaring voorlezen. Nadat zijn privéadres via het Red Pill Journal was gelekt, moest hij 24 uur per dag worden bewaakt.

Op het platform van Kat werd onder meer een video gedeeld van een fietsende Van Dissel, op weg naar het LUMC in Leiden. Daarin werd hij een sadopedofiel en een kindermoordenaar genoemd. "Het zorgde voor nog meer onveiligheidsgevoelens", zei een vertegenwoordiger van het RIVM. "Het heeft een enorme invloed op Jaap en zijn gezinsleven gehad."

Kat erkende vandaag in de rechtbank dat hij in zijn video's af en toe over de schreef is gegaan. Dat gebeurt volgens hem "als er emoties in het spel zijn".

Daarnaast stelde hij dat hij zijn uitlatingen deed als journalist, wat hem in zijn ogen meer vrijheden geeft. "Opruiing is core business in de media. Johan Derksen mag op televisie oproepen tot het liquideren van Thierry Baudet. Dat mag ook van het OM." De complotdenker vindt dat er een politiek proces tegen hem wordt gevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl