Een brief van complotdenkers aan de gemeente Bodegraven
NOS NieuwsAangepast

Complotdenker Micha K. opgepakt in Noord-Ierland

In Noord-Ierland is de gezochte complotdenker Micha K. opgepakt, onder meer voor bedreiging van Jaap van Dissel. K. werd woensdag vastgezet op verzoek van het Openbaar Ministerie in Den Haag.

Op 7 augustus moet K. voor de rechter in Noord-Ierland verschijnen. Die besluit over uitlevering aan Nederland.

Hij wordt verdacht van opruiing en bedreiging van meerdere mensen, onder wie burgemeester Van der Kamp van Bodegraven-Reeuwijk. K. wordt gezien als een van de oprichters van 'Red Pill Journal', waarmee via sociale media complottheorieën worden verspreid.

Celstraf

De complotdenker is eerder veroordeeld voor bommeldingen, vernielingen en belediging. Hij heeft nog ruim een half jaar gevangenisstraf uitstaan voor smaad en laster tegen de hoofdredacteur van de NOS en bedreiging van een Telegraaf-journalist.

In Noord-Ierland probeerde K. zijn straf te ontlopen. Volgens een woordvoerder van het OM in Den Haag lagen er meerdere Europese aanhoudingsverzoeken tegen hem. Het is onbekend waar hij precies werd opgepakt.

Begin juni werd Wouter R. veroordeeld tot negen maanden gevangenisstraf waarvan drie voorwaardelijk voor opruiing tegen Jaap van Dissel en bedreiging van de advocaat van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

Nieuwsuur maakte eerder deze reportage over de gevolgen van complottheorieën. Daarin spreekt Rudy Bouma ook met aanhangers van Wouter R.

R. is een van de drie mannen die de RIVM-directeur op sociale media ongefundeerd in verband brengen met vermeende satanisch-rituele kindermoorden in Bodegraven in de jaren 80. De andere verdachten zijn Micha K. en Joost K.

De beweringen van de drie mannen leidden er begin dit jaar toe dat drommen aanhangers de begraafplaats in Bodegraven overstelpten met boeketten en briefjes. De gemeente voelde zich daarop gedwongen een noodverordening in te stellen en juridische stappen te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl