NOS Nieuws

Wekdienst 28/3: Topoverleg coalitie over winst BBB • Weer protesten in Frankrijk

Goedemorgen! Premier Rutte en de vicepremiers overleggen in het Torentje over hoe het verder moet na de verkiezingswinst van de BBB. En in Frankrijk wordt opnieuw gedemonstreerd tegen de pensioenhervormingen.

Eerst het weer: vandaag begint vrij zonnig. Later neemt de bewolking toe en vooral vanavond valt vanuit het westen op steeds meer plaatsen regen. Bij een matige zuidwestenwind wordt het 8 tot 10 graden.

Het weer van dinsdag 28 maart

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Premier Rutte en vicepremiers Kaag, Schouten en Hoekstra bespreken de uitslag van de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Die werden gewonnen door de BBB, terwijl de coalitiepartijen verloren. Centraal in het overleg staan de onvrede van de kiezers en hoe daarop te reageren.
  • In Frankrijk wordt opnieuw gedemonstreerd tegen de verhoging van de pensioenleeftijd. Afgelopen donderdag liepen protesten flink uit de hand; wegen werden geblokkeerd, vuilnis werd in brand gestoken en mensen raakten slaags met de politie.
  • Complotdenker Micha Kat staat in Den Haag voor de rechter. Hij wordt onder meer verdacht van opruiing. Volgens het OM heeft hij opgeroepen tot geweld tegen de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, RIVM-directeur Jaap van Dissel en het AD.

Wat heb je gemist?

Een stichting die claims voor schadevergoedingen indient, daagt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en 34 andere instanties voor de rechter. De stichting eist een schadevergoeding voor gedupeerden, in verband met een datalek bij de GGD tijdens de coronapandemie.

Het gaat om gegevens van mensen die een coronatest lieten doen. Die waren enige tijd zichtbaar voor callcentermedewerkers. Volgens RTL Nieuws werden die gegevens op grote schaal verhandeld.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Nederland heeft de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Gibraltar met 3-0 gewonnen. Na afloop waren er vooral chagrijnige gezichten bij de spelers van Oranje, omdat de score niet hoger uitviel tegen de nummer 200 van de FIFA-ranking.

Toch was één geboren Nederlander na afloop wel blij. Niels Hartman werd geboren in Schoonhoven, maar groeide op in Gibraltar. Gisteren maakte hij zijn debuut voor de dwergstaat:

Hartman na debuut voor Gibraltar in De Kuip: 'Dit was heel indrukwekkend'

Fijne dinsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl