Een man kijkt naar de afgesloten zender France 24
NOS Nieuws

EU verbolgen over besluit Burkina Faso om Franse nieuwszender te blokkeren

De Europese Unie heeft felle kritiek op het besluit van de regering van Burkina Faso om de Franse nieuwszender France 24 in het land uit de lucht te halen.

Het besluit van de militaire regering van Burkina Faso kwam maandag nadat de zender begin maart een fragment uitzond van een interview met de leider van de terroristische organisatie al-Qaida in de Islamitische Maghreb (AQIM). Hiermee zou France 24 volgens de regering de rol hebben aangenomen van "spreekbuis van de terreurgroep" en ruimte hebben geboden voor haatzaaien.

France 24 is een nieuwszender die wereldwijd uitzendt en wordt gefinancierd door de Franse staat. Tijdens een studiogesprek eerder deze maand werd een audiofragment van twintig seconden uitgezonden van AQIM-leider Abu Ubaydah Yusuf al-Anabi.

'Volkomen ongegrond'

Een woordvoerder van EU-buitenlandchef Josep Borrell noemt de aantijgingen van de militaire regering van Burkina Faso "volkomen ongegrond". Volgens hem wordt de strijd tegen terrorisme hier gebruikt als vals voorwendsel om het werk van onafhankelijke media en journalisten onmogelijk te maken.

In december werd radiostation Radio France Internationale om dezelfde reden al verbannen. In het naburige Mali, dat ook onder een militair bewind staat, zijn de twee zenders eveneens niet meer te zien en horen.

Gespannen voet

Mali en Burkina Faso staan op gespannen voet met voormalige kolonisator Frankrijk. Frankrijk trok alle troepen vorig jaar terug uit Mali en begin dit jaar uit Burkina Faso. De Franse president Macron uitte toen zijn zorgen voor de mogelijk toenemende invloed die Rusland bij Frans vertrek in Burkina Faso zou krijgen.

In Mali is de invloed van Rusland ook toegenomen na het Franse vertrek. Volgens westerse inlichtingendiensten zijn daar nu huurlingen van de Russische Wagner Group actief. Mali en Rusland zeggen dat er wel Russen aanwezig zijn die lokale troepen trainen, maar ontkennen dat er huurlingen actief zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl