Moeizame zege op Gibraltar kan chagrijn rond Koemans Oranje niet wegnemen

• Jesse Wieten

redacteur Nederlands elftal

Bekijk de samenvatting van Nederland-Gibraltar

Oranje staat in ieder geval weer boven Gibraltar in EK-kwalificatiegroep B. Daar is ook alles mee gezegd. Het gehoopte doelpuntenfestijn bleef uit op de 86ste verjaardag van De Kuip met een magere traktatie van drie doelpunten: 3-0.

Een kwestie van eerherstel was het niet na de zeperd tegen Frankrijk. Daarvoor was de klap van vrijdag te groot en het niveau van de tegenstander, de nummer 200 van de FIFA-ranglijst, te laag. Het was slechts een kwestie van veel doelpunten maken om wat chagrijn weg te nemen.

Waar Mats Wieffer tegen Frankrijk niet fit genoeg was om te starten, kreeg de middenvelder van Feyenoord tegen Gibraltar een kans als centrale middenvelder. "Hij heeft indruk gemaakt, absoluut", zei bondscoach Ronald Koeman vooraf. "Anders start hij niet."

Zo was het een mooie avond voor RKSV NEO uit het Twentse Borne, dat maar liefst twee spelers die zijn voortgekomen uit de jeugdrangen in de basis van het Nederlands elftal zag staan in de EK-kwalificatiewedstrijd: naast Wieffer ook spits Wout Weghorst.

Mats Wieffer

Wieffer kreeg van Koeman meteen een van de belangrijkste taken in het team, als schakel in de opbouw van achteruit. De debutant had daardoor meer dan wie ook de bal en deed daar soms nuttige dingen mee, maar was ook regelmatig onzuiver in de passing.

Depay breekt de ban

Met Xavi Simons en Steven Berghuis op de vleugels en Memphis Depay en Georginio Wijnaldum als aanvallende middenvelders had Koeman voldoende aanvallend geschut opgesteld, maar tot wervelend aanvalsspel en veel kansen kwam het niet tegen de massaal verdedigende voetbaldwerg.

Het spel was te voorspelbaar en de voorzetten van de flanken niet zuiver genoeg. In de 23ste minuut volgde er wel een goede voorzet van rechtsback Denzel Dumfries en was het gelijk raak. Doelman Dayle Coleing tastte mis en Depay kopte zijn 44ste doelpunt voor het Nederlands elftal binnen (1-0).

Depay breekt de ban tegen Gibraltar: 1-0

Een schot van Wieffer ging net naast, Wijnaldum kopte in de handen van keeper Coleing en volleerde ruim over en Weghorst tikte de bal net naast. Zo was de ruststand slechts 1-0, dezelfde ruststand als bij de eerste confrontatie met Gibraltar op 30 maart 2021. Toen werd het uiteindelijk 7-0.

Met Cody Gakpo en Donyell Malen voor Wijnaldum en Berghuis gaf Koeman met name de vleugels nieuwe impulsen in de tweede helft. Simons verhuisde naar het middenveld. Het leverde meer gevaar op voor het doel van Gibraltar en ook een snelle goal.

Dubbelslag Aké

Dumfries, terug van zijn schorsing tegen Frankrijk, was weer de aangever en Aké kopte via de paal binnen (2-0). Een minuut later moest Gibraltar met tien man verder nadat Liam Walker hard op de voet van Wieffer was gaan staan. De debutant schreeuwde het uit, maar kon verder.

Met elf tegen tien ging het aantal Oranjedoelpogingen verder omhoog. Invaller Malen deed zich vanaf rechts gelden en een kopbal van Weghorst werd van de lijn gehaald door aanvoerder Roy Chipolina. Met nieuwe wissels, Daley Blind voor Wieffer en Davy Klaassen voor Depay, zette Oranje zijn offensief voort.

Het werd er niet beter op. Ondanks een man meer, legio hoekschoppen en meer dan 40 doelpogingen creëerde Oranje nauwelijks uitgespeelde kansen. Met een van richting veranderd schot maakte Aké in de 82ste minuut zijn tweede goal van de avond.

Daar bleef het bij, zelfs spits Weghorst slaagde er niet in een doelpuntje mee te pikken tegen Gibraltar. Al met al was het een tweede teleurstellende wedstrijd op rij bij de start van Koemans tweede termijn als bondscoach. Het chagrijn rond Oranje blijft hangen.

Voor één Nederlander werd het wel een onvergetelijke avond. Niels Hartman maakte in de 86ste minuut zijn debuut voor Gibraltar. Een droomscenario voor de 22-jarige middenvelder, geboren in het Zuid-Hollandse Schoonhoven.