Migranten bij de Italiaanse kustwacht, acrhief
NOS NieuwsAangepast

Twee migrantenboten gezonken bij Tunesië, tientallen doden

In een paar uur tijd zijn voor de kust van Tunesië twee boten vol met migranten gezonken. De autoriteiten spreken vooralsnog van zeker 29 doden.

Het bericht over de eerste gekapseisde boot kwam vanmorgen vroeg binnen. Vijf opvarenden werden gered, minstens negentien mensen verdronken. Iets na het middaguur meldde de Tunesische kustwacht dat er nog een schip was gezonken. Bij dat ongeluk zijn inmiddels tien lichamen geborgen.

In de Middellandse Zee voor Tunesië zijn in krap een week tijd zeker zes boten met migranten gezonken, schrijft persbureau Reuters. Tientallen mensen worden nog vermist. Van de eerste vier ongelukken zijn negen lichamen geborgen.

Recordaantal

De gevaarlijke immigratieroute over zee wordt momenteel veel gebruikt. Op eiland Lampedusa is gisteren een recordaantal migranten aangekomen. Het gaat volgens de autoriteiten om ruim 2250 nieuwe registraties.

Met name vanaf de Tunesische kustregio Sfax wagen mensensmokkelaars en migranten de oversteek naar Italië. Er gebeuren veel ongelukken; de boten zijn vaak amper zeewaardig en overvol. De Italiaanse kustwacht vaart geregeld uit om opvarenden en drenkelingen te redden.

Opruiende toespraak

Onlangs hield president Saied van Tunesië een opruiende toespraak over migranten. Hij noemde ze een groot gevaar voor het land. De recente toename van oversteekpogingen wordt hier mede aan gelinkt. Sowieso is het Afrikaanse land een populaire tussenstop voor migranten die naar Europa willen.

Een woordvoerder van de Tunesische Nationale Garde zegt dat Tunesië in drie dagen tijd zo'n tachtig vluchtelingenboten met 3000 opvarenden heeft tegengehouden. Desondanks is het aantal in Italië geregistreerde nieuwe migranten begin dit jaar ruim verdrievoudigd ten opzichte van dezelfde periode in 2021 en 2022.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl