Vluchtelingen bij aankomst op Lampedusa (foto uit februari 2023)
NOS Nieuws

In één dag 2000 migranten aangekomen op Lampedusa

Op het Italiaanse eiland Lampedusa is in 24 uur tijd een recordaantal migranten aangekomen. Het waren er meer dan 2000, meldt het Italiaanse persbureau Ansa. Gisteren gingen 1778 mensen aan wal op het eiland; tussen middernacht en de vroege ochtend kwamen er nog 267 bij.

Het kleine Lampedusa is al jaren een begrip als het gaat om migratie naar Europa. Het eilandje ligt dichter bij het Noord-Afrikaanse Tunesië dan bij Sicilië of het Italiaanse vasteland.

Gisteren legden 43 migrantenboten bij Lampedusa aan. Vannacht waren het er zeven. Zes daarvan werden tijdig door de Italiaanse kustwacht en een schip van hulpverleners gesignaleerd en naar het eiland begeleid.

Tunesië

Volgens Ansa waren bijna alle vluchtelingenboten vertrokken uit de Tunesische regio's Sfax, Mahdia en Sousse. Voor de kust van Sfax, de tweede stad van Tunesië, zijn in de afgelopen dagen volgens lokale autoriteiten ook nog vijf boten met vluchtelingen aan boord gezonken. Zeven mensen zouden daarbij zijn omgekomen; tientallen worden vermist. Meer dan tachtig mensen zijn uit zee gered.

Een woordvoerder van de Tunesische Nationale Garde zegt dat Tunesië in drie dagen tijd zo'n tachtig vluchtelingenboten met 3000 opvarenden heeft tegengehouden.

Het aantal vluchtelingen dat via de Middellandse Zee Italië bereikt neemt snel toe. Volgens officiële cijfers (.pdf) zijn dit jaar al ruim 21.000 vluchtelingen geregistreerd. In 2021 en 2022 waren het er rond deze tijd van het jaar zo'n 6000.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl