Brandweerlieden proberen het vuur onder controle te krijgen
NOS NieuwsAangepast

Honderden mensen geëvacueerd vanwege eerste grote bosbrand dit jaar in Spanje

Bij de eerste grote natuurbrand dit jaar in Spanje is al bijna 40 vierkante kilometer natuur in de as gelegd. Ongeveer 1500 mensen hebben hun huis moeten verlaten in verband met de branden ten noordwesten van Valencia.

"De branden die we nu zien, helemaal zo vroeg in het jaar, zijn opnieuw bewijs van de klimaatnoodtoestand waarmee de mensheid te maken heeft. Die raakt in het bijzonder landen als het onze", reageerde de Spaanse premier Sánchez, ook verwijzend naar het feit dat het bosbrandenseizoen eigenlijk nog niet begonnen is.

Honderden mensen zijn inmiddels geëvacueerd vanwege de bosbrand:

'We moesten vluchten'

De brand brak gisteren uit. Ruim 500 brandweerlieden en achttien blusvliegtuigen en -helikopters proberen het vuur dag en nacht onder controle te krijgen. Dat lijkt redelijk te lukken, maar de brandweer vreest dat de harde wind en de "praktisch zomerse temperaturen" de vlammen snel weer kunnen doen oplaaien.

'Langere en eerdere zomer'

Spanje kampt met langdurige droogte en er valt al drie jaar minder neerslag dan normaal in grote delen van het land. De Spaanse minister van Ecologische Transitie, Ribera, waarschuwde eerder al dat er vaker branden zullen voorkomen buiten het bosbrandenseizoen. "De zomer wordt langer en komt eerder, en de aanwezigheid van water in de bodem neemt helaas af, wat ons kwetsbaarder maakt", zei ze toen.

Vorig jaar had het land te maken met 493 bosbranden, meer dan er ooit geteld werden. Volgens het Europese bosbrandinformatiesysteem EFFIS werd een oppervlakte van meer dan 3000 vierkante kilometer verwoest. In heel Europa ging 7850 vierkante kilometer in vlammen op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl