De Spaanse stranden waren drukbezocht dit weekend
NOS Nieuws

Uitzonderlijk hoge temperaturen in Spanje

Twee weken geleden lag er nog sneeuw op het Spaanse eiland Mallorca, dit weekend zochten veel mensen in Spanje juist verkoeling in de zee. Op verschillende plekken in het land werd het uitzonderlijk warm voor de tijd voor het jaar, met temperaturen van meer dan 10 graden boven het gemiddelde voor de maand maart.

Zo werd het in de stad Palma de Mallorca 27,3 graden, de hoogste temperatuur in maart sinds het begin van de metingen, zo'n 150 jaar geleden. Volgens de Spaanse weerdienst Aemet stamde het vorige record uit 1981. Toen werd het 26,6 graden.

Ook in de regio Valencia werd een record gebroken. In de stad Castellón de la Plana was het 30,8 graden, 0,6 graden meer dan het vorige record.

Door de temperatuurstijgingen neemt ook het risico op branden toe, waarschuwde de weerdienst eerder dit weekend. Spanje kampt de laatste jaren veel met droogte, wat regelmatig leidt tot bosbranden.

Terwijl veel Spanjaarden genieten van het weer, is er ook twijfel over de gevolgen van het warme weer. "Het is slecht voor de planeet en voor iedereen", zegt een Spaanse vrouw in de video hieronder.

Twee weken geleden nog sneeuw, nu zomerse temperaturen in Spanje

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl