NOS Voetbal

Van Dijk over zieke teamgenoten: 'Kipkerrie? Heb het zelf ook gegeten en het was heerlijk'

Van Dijk: 'Kipkerrie? Heb het zelf ook gegeten en het was heerlijk'

"Het was heel merkwaardig. In onze groepsapp kwamen er ineens berichten door dat sommige jongens naar huis gingen, dat ze ziek waren. Dat was wel een kleine shock", blikt Virgil van Dijk terug op het vertrek van Cody Gakpo, Matthijs de Ligt, Sven Botman, Joey Veerman en Bart Verbruggen.

Zij werden in aanloop naar het EK-kwalificatieduel met Frankrijk getroffen door een virusinfectie en moesten plots afhaken. Volgens De Telegraaf zou de kipkerrie van het woensdagdiner de oorzaak zijn.

"Ik weet niet waar dat verhaal vandaan komt", reageert Van Dijk. "Ik heb zelf ook kipkerrie gegeten en het was heerlijk. Of dat nou de oorzaak is? Geen flauw idee. Niemand heeft een idee. Ik kan het mij niet voorstellen."

Het vertrek van het vijftal, exclusief de eerder afgemelde Frenkie de Jong en Steven Bergwijn, komt wel hard aan in het kamp van Oranje. "Het is zeker een enorme streep door de rekening, maar de jongens die er nu zijn moeten het laten zien en dat zullen ze ook gaan doen. Daar heb ik vertrouwen in", aldus Van Dijk.

Bondscoach Ronald Koeman baalt ook van het feit dat er nog meer spelers niet beschikbaar zijn vrijdagavond, tegen WK-finalist Frankrijk.

"Het begon maandag al, met Frenkie (de Jong, red.) en Steven (Bergwijn, red.). Dit is nog extremer. Ik heb het zelf nooit meegemaakt. Ik keek vanochtend om 7 uur op mijn telefoon en dan moet je snel schakelen."

Niet speculeren

Koeman haalde Kjell Scherpen, Ryan Gravenberch en Stefan de Vrij vervolgens bij de groep. Het kipkerrie-verhaal, daar wilde de bondscoach zich aanvankelijk niet over uitlaten.

"Ik denk ook dat het niet het moment is om te gaan speculeren. Natuurlijk zijn er gedachtes binnen de KNVB en de medische staf, maar die zijn nog niet uitgesproken. Ik houd mij met voetbal bezig."

Koeman over virusuitbraak: 'Dit is nog extremer, heb zoiets zelf nooit meegemaakt'

Toch ging hij op de persconferentie nog even verder in op het kipkerrie-verhaal. "Een aantal stafleden was dinsdag al niet 100 procent fit. Dat dat gerecht de boosdoener is, klopt volgens mij niet."

Volgens Koeman is het niet uitgesloten dat Sven Botman, Cody Gakpo, Matthijs de Ligt, Joey Veerman en/of Bart Verbruggen voor de kwalificatiewedstrijd tegen Gibraltar van maandag terugkeren bij Oranje.

"Het is nog niet definitief. Het ligt aan het feit hoe zich dat verder ontwikkelt. Een aantal spelers die ziek zijn, hadden in de basis kunnen beginnen. Maar ik heb veel gewisseld deze week en veel spelers op verschillende posities laten spelen."

Ronald Koeman

Een verandering van systeem is daarom niet aan de orde, ook niet na de aftocht van beoogd basisklant Gakpo. Koeman houdt tegen de Fransen vast aan 4-3-3. "Ik heb zes aanvallers op papier. Dat is genoeg."

Of hij bang is dat er meer spelers door ziekte gaan afvallen? "Het handen schudden, daar zijn we wat voorzichtiger mee. Maar je kan niet alles uitsluiten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl