De broers Khéphren Thuram en Marcus Thuram op het trainingscentrum in Clairefontaine-en-Yvelines
NOS Voetbal

Les Bleus ontwaken uit woelige winterslaap met nieuwe captain, goalie en generatie

  • Rens Went

    redacteur NOS Sport

  • Rens Went

    redacteur NOS Sport

Les Bleus ontwaken uit een woelige winterslaap. Drie ervaren internationals stopten ermee, Zinédine Zidane kwam niet, Didier Deschamps tekende tóch bij en een 'ontspoorde' bondsvoorzitter werd verjaagd.

In de nasleep van al dat tumult moest bondscoach Deschamps een nieuwe captain kiezen, en ook dat ging niet vlekkeloos.

Vrijdag draait het voor de Franse nationale ploeg eindelijk weer om de bal. Bij de start van de kwalificatiereeks voor het EK in Duitsland ontvangen ze in Parijs het Nederlands elftal. Het eerste duel voor Frankrijk sinds de verloren WK-finale tegen Argentinië.

Benzema, Le Graët en nieuwe generatie

In de winter was het allesbehalve rustig rond de Franse nationale ploeg. Karim Benzema, de man van 97 interlands en winnaar van de Ballon d'Or in 2022, kondigde een dag na de verloren WK-finale aan dat hij stopte als international.

Nadat bondscoach Deschamps hem jarenlang had genegeerd vanwege een afpersingsschandaal rond een collega-international leek het de laatste jaren wel weer goed tussen de twee.

Maar toen Benzema vlak voor het eerste duel in Qatar geblesseerd raakte en Deschamps liet blijken dat hij niet meer rekende op een terugkeer van zijn spits, was het genoeg. Wrok is nog steeds aanwezig, naar verluidt is de Real Madrid-spits niet aanwezig op zijn eigen afscheid voorafgaand aan het duel tegen Oranje.

  • AFP
    Antoine Griezmann komt aan in het Franse trainingskamp
  • AFP
    Kylian Mbappé komt aan het in Franse trainingskamp
  • AFP
    Eduardo Camavinga
  • AFP
    Mike Maignan
  • AFP
    Kingsley Coman
  • AFP
    Ibrahima Konaté en Dayot Upamecano
  • AFP
    Theo Hernandez en Olivier Giroud

Reuring was er ook in de eerste dagen van 2023, nadat toenmalig bondsvoorzitter Noël Le Graët het contract van bondscoach Didier Deschamps tot 2026 verlengde. Kritiek op dat besluit en de roep om Zinédine Zidane als nieuwe bondscoach, wuifde Le Graët achteloos weg door te zeggen dat hij Zidane nooit als optie had gezien. "Ik zou hem nog niet eens opnemen als hij belde."

Ook die uithaal bleef niet onopgemerkt. Superster Kylian Mbappé stond op voor 'Zizou' ("Zidane is Frankrijk"), nationale voetbalprominenten Youri Djorkaeff en Djibril Cissé ("Eruit!") lieten van zich horen en Zidanes voormalige club Real Madrid reageerde fel.

Kylian Mbappé, de nieuwe aanvoerder van Frankrijk, heeft het naar zijn zin op de training van het Franse elftal

Zelf nam Le Graët niet veel later ontslag als bondsvoorzitter na de uitkomst van een onderzoek, waarin een commissie concludeerde dat het gedrag van Le Graët bij vlagen was ontspoord. "Met name via dubbelzinnige en duidelijk seksueel getinte tekstberichten voor anderen", oordeelde de commissie.

Intussen had recordinternational Hugo Lloris zijn afscheid aangekondigd, na 145 wedstrijden was dit volgens hem "het juiste moment". Ook de 29-jarige Raphaël Varane stopte, hij vond het tijd voor anderen. "Een nieuwe generatie moet het overnemen."

Zoektocht naar captain en goalie

En in dat dilemma, het kiezen tussen jongelingen en de wat oudere generatie, wachtte Deschamps een belangrijke keuze. Want wie moest de vertrokken captain Lloris en vice-captain Varane opvolgen? Nu al de 24-jarige Kylian Mbappé, of toch de 32-jarige Antoine Griezmann?

Deschamps koos Mbappé, met Griezmann als stand-in.

Antoine Griezmann en Didier Deschamps geinen wat met elkaar op het trainingsveld in Clairefontaine

"Kylian voldoet aan alle eisen om deze verantwoordelijkheid te dragen. Zowel op het veld als daarbuiten in de groep, door een bindend element te zijn", zei de bondscoach tegen tv-zender TF1. Een beslissing die volgens Franse media verkeerd viel bij Griezmann. Wilde speculaties over een vroegtijdig afscheid van Les Bleus sijpelden zelfs door.

Maar dinsdag verscheen de inmiddels tot box-to-box-middenvelder omgeschoolde Griezmann gewoon op het trainingsveld met een flamingoroze coupe en een grote glimlach, knuffelend met Deschamps. Het tumult rond de band lijkt alweer voorbij, maar Deschamps zal op zijn hoede moeten zijn in een kleedkamer vol Franse haantjes.

Maignan goalie

Die andere kwestie, het vinden van een nieuwe eerste keeper, leverde minder koppijn op. AC Milan-doelman Mike Maignan "wordt de nummer één", zei Deschamps maandag.

Met een nieuwe aanvoerder, een nieuwe goalie en drie debutanten in de selectie - Khéphren Thuram (OGC Nice), Wesley Fofana (Chelsea) en Brice Samba (RC Lens) - begint Frankrijk met een in zekere zin nieuwe generatie aan de EK-kwalificatie.

Die 'nieuwe' generatie stond al een tijdje klaar en heeft zich inmiddels al bewezen. Denk aan jonge twintigers Eduardo Camavinga, Aurélien Tchouaméni, Dayot Upamecano, Ibrahima Konaté en Randal Kolo Muani. Vergeet niet dat Mbappé en Ousmane Dembélé ook nog maar respectievelijk 24 en 25 jaar oud zijn.

Zet daar de ervaren Olivier Giroud en Griezmann bij en Deschamps beschikt na twee WK-finales op rij ook de komende jaren gewoon over een selectie waar andere bondscoaches van smelten.

Clairefontaine

Die constante stroom Frans voetbaltalent, waar komt die eigenlijk vandaan? Voor een groot deel uit de befaamde regionale opleidingscentra, opgezet en geleid door de Franse voetbalbond FFF. Zestien zijn er te vinden door heel Frankrijk.

De grootste dertien- tot vijftienjarige talenten uit het land worden gescout, tijdelijk weggehaald bij hun clubs en samengebracht in zulke voetbalinternaten, waar ze vijf dagen per week trainen en les krijgen. In het weekend gaan ze naar huis en spelen ze wedstrijden bij hun eigen club. Dertig procent van het Franse elftal dat in 2018 wereldkampioen werd, leerde voetballen op zo'n opleiding.

Clairefontaine, even ten zuidwesten van Parijs, ook het thuis van de Franse nationale ploeg, werd in 1990 als eerste geopend en is de bekendste school. Thierry Henry liep er rond, net als Mbappé.

Die scholen vormen het fundament van het Franse voetbal en de finaleplaatsen op de WK's in 2018 en 2022. Gevraagd naar de verloren finale van afgelopen winter, onderbrak Deschamps maandag een journalist. "Het spijt me. Wat mij interesseert, ligt voor ons. De smaak van de finale, de nederlaag, dat behoort tot het verleden."

Les Bleus kijken vooruit, naar Oranje vrijdag en het EK volgende zomer. Met als captain Mbappé, misschien wel het grootste product ooit uit de Franse voetbalfabriek.

In deze aflevering van De Staat van Oranje uit 2018 gingen we langs bij de voetbalschool Clairefontaine:

De Staat van Oranje, aflevering 4: de kunst van opleiden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl