Een weg bij Le Havre wordt geblokkeerd
NOS Nieuws

Opnieuw protesten in Frankrijk, blokkades op wegen en bij raffinaderijen

In Frankrijk wordt ook vandaag weer actiegevoerd tegen de pensioenhervormingen van de regering. Vakbondsleden hebben op meerdere plekken in het land wegblokkades opgeworpen, nadat de regering van president Macron gisteren twee moties van wantrouwen had overleefd.

Zo wordt in Nantes sinds vanochtend een belangrijke brug van de ringweg om de West-Franse stad geblokkeerd. In Lorient, in Bretagne, hebben actievoerders de toegangswegen tot een oliedepot afgesloten, meldt France Blue.

Elders in het land worden tolpoorten en rotondes geblokkeerd. Ook het treinverkeer is ontregeld.

Oproerpolitie staat oog in oog met werknemers van een oliedepot in de buurt van Marseille

In het zuidoosten is een tekort aan benzine door acties bij raffinaderijen. Bij zes van de zeven raffinaderijen in Frankrijk heeft het personeel inmiddels het werk deels of volledig neergelegd. De regering heeft het personeel van zeker één raffinaderij opgedragen om het werk weer op te pakken, om zo verdere tekorten te voorkomen.

Moties van wantrouwen

In Frankrijk wordt al dagenlang gedemonstreerd tegen de pensioenhervormingen van Macron. Via een speciale grondwettelijke procedure zette de Franse president het parlement buitenspel, om zo de pensioenleeftijd te verhogen van 62 naar 64 jaar. In het parlement was geen meerderheid voor de verhoging.

Gisteren overleefde de regering van Macron ternauwernood een motie van wantrouwen. Als de motie was aangenomen, hadden de pensioenplannen van tafel gemoeten. Direct na de stemming gingen mensen de straat op. In verschillende steden was het erg onrustig en waren er confrontaties tussen betogers en agenten.

Een tweede motie, ingediend door de radicaal-rechtse partij van Marine Le Pen, had minder kans van slagen en haalde het ook niet.

Demonstranten in Frankrijk raken slaags met politie, steken ook vuilnis in brand

In Parijs werd het vuilnis, dat door wekenlange stakingen in overvloed op straat aanwezig is, in brand gestoken. Ruim 230 mensen zijn opgepakt. In Lille zette de politie traangas in om demonstranten uiteen te drijven.

Het kantoor van oppositiepartij Les Républicains in Amiens werd bij een demonstratie beschadigd. De partij speelde gisteren een cruciale rol bij de stemming en was tot op het laatste moment verdeeld over de motie van wantrouwen tegen de regering-Macron.

Televisietoespraak

Nu de motie van wantrouwen is weggestemd, lijkt het erop dat de pensioenwet er gaat komen. Toch zijn er voor donderdag opnieuw grote demonstraties aangekondigd. Voor die tijd, morgenmiddag, houdt Macron zijn eerste grote televisietoespraak sinds het begin van de onlusten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl