Een demonstrant in de stad Nantes
NOS NieuwsAangepast

Massaprotest en onlusten in Franse steden na verhoging pensioenleeftijd

In verschillende Franse steden zijn massaprotesten tegen de door president Macron doorgedrukte verhoging van de pensioenleeftijd. Onder meer in Marseille en Parijs zijn confrontaties tussen demonstranten en de politie. Ook richten relschoppers vernielingen aan.

In Parijs heeft de politie de Place de la Concorde ontruimd, waar duizenden betogers zich verzameld hadden. De politie zet traangas en waterkanonnen in om de betogers uit elkaar te drijven, melden Franse media. Ook is op tv te zien dat er vuurwerk naar agenten wordt gegooid. Tientallen mensen zijn gearresteerd.

De politie gebruikt traangas en waterkanonnen:

Politie gebruikt traangas en waterkanonnen tegen pensioenbetogers in Parijs

Relschoppers in Marseille hebben zeker tien winkels geplunderd. Prullenbakken zijn in brand gestoken. Ook hier heeft de politie traangas gebruikt.

Impopulaire maatregel

Macron heeft via een grondwettelijke procedure het parlement omzeild om de pensioenleeftijd te kunnen verhogen van 62 tot 64 jaar, tot grote onvrede van oppositiepartijen en demonstranten. Behalve in de hoofdstad en Marseille wordt onder andere ook in Dijon, Lille, Lyon, Grenoble en Bordeaux geprotesteerd tegen de impopulaire maatregel.

In Dijon zijn poppen met het gezicht van Macron en andere kabinetsleden in brand gestoken door betogers:

Vakbonden hebben opgeroepen tot een nieuwe landelijke stakingsdag. Die staat gepland op donderdag 23 maart. Tegen de geplande pensioenleeftijdsverhoging is al maanden actiegevoerd.

Vlak voor de stemming in het parlement gebruikte Macron zijn presidentiële bevoegdheden, die nogal verstrekkend zijn, om de wet door te voeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl