Demonstranten in Parijs eisen pensioen op 60-jarige leeftijd voor iedereen
NOS NieuwsAangepast

Fransen opnieuw massaal op de been tegen opschuiven Franse pensioenleeftijd

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

In heel Frankrijk is voor de tweede keer in korte tijd massaal gedemonstreerd tegen de pensioenplannen van de regering. President Macron wil de pensioenleeftijd geleidelijk verhogen van 62 naar uiteindelijk 64 jaar in 2030.

Volgens de vakbonden waren er vandaag 2,8 miljoen mensen op de been, van Lille in het noorden tot Marseille in het zuiden. Dat zou een historisch hoge opkomst zijn. Bij de vorige demonstratie op 19 januari waren er volgens de bonden ruim 2 miljoen mensen op straat.

De politie komt uit op een veel lagere schatting en houdt het op 1,2 miljoen betogers, tegen 1,1 miljoen demonstranten een kleine twee weken geleden.

In Parijs is massaal geprotesteerd tegen de pensioenhervorming:

Stakingen Frankrijk: 'We willen de regering dwingen de hervormingen terug te draaien'

Solidair met actievoerders

Veel linkse gemeenten en burgemeesters sloten vandaag uit solidariteit met de actievoerders de deuren. In Parijs hingen er spandoeken op het stadhuis. De socialistische burgemeester Anne Hidalgo noemde de pensioenplannen op Twitter wreed en onrechtvaardig. "Onze sociale verworvenheden worden structureel afgebroken. Daar leggen we ons nooit bij neer!"

Premier Elisabeth Borne reageerde ook op Twitter en zei "de vragen en twijfels" van de Fransen te horen. Maar de hervormingen gaan door, schreef ze.

De regering van president Macron wil de pensioenleeftijd verhogen omdat het systeem anders onbetaalbaar wordt. Door de vergrijzing ontstaat er de komende jaren een groeiend tekort in de pensioenkassen.

De vakbonden en de linkse oppositie betwisten dat. Ook zeggen zij dat "vooral mensen gedupeerd worden die jong aan de slag gingen en zwaar werk doen".

De partijen staan recht tegenover elkaar. "Over de verhoging naar 64 jaar valt niet meer te onderhandelen'', zei premier Borne enkele dagen geleden. Linkse politici reageerden verontwaardigd: "Dan wordt het een krachtmeting en gaan we met miljoenen de straat op en leggen desnoods het land plat.''

Snel nieuwe acties

Vanavond hebben acht vakbonden gezamenlijk besloten dat ze op dinsdag 7 en zaterdag 11 februari opnieuw in het hele land demonstreren tegen de pensioenvoornemens. Op zaterdag hebben de meeste mensen vrij, wat doorgaans leidt tot een grotere opkomst bij betogingen.

Het Franse parlement is inmiddels begonnen met de behandeling van de pensioenwet. Ook daar kan president Macron rekenen op verzet. De grootste oppositiepartijen zijn tegen. De kleinere, gematigd rechtse oppositie is bereid in te stemmen, in ruil voor enkele concessies.

Macron hoopt dat de wet de komende weken of maanden wordt aangenomen zodat die na de zomer van kracht wordt. De hogere pensioenleeftijd wordt dan stapsgewijs en geleidelijk ingevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl