Domenico Tedesco, de nieuwe bondscoach van België
NOS VoetbalAangepast

Nieuwe bondscoach haalt ook PSV'er Bakayoko bij selectie Rode Duivels

Waar het Nederlands elftal vrijdagavond in Parijs begint aan een nieuw hoofdstuk onder Ronald Koeman, breekt er ook voor het Belgische elftal een nieuw tijdperk aan. Onder de nieuwe bondscoach Domenico Tedesco moet het WK-debacle in Qatar snel vergeten worden.

Dat wil Tedesco doen met een frisse selectie vol jong talent. Dinsdagochtend voegde hij de 19-jarige PSV'er Johan Bakayoko, nooit eerder opgeroepen, toe aan zijn selectie. Bakayoko is de vervanger van de geblesseerde Jéremy Doku.

Bakayoko krijgt dit seizoen bij PSV regelmatig speeltijd van trainer Ruud van Nistelrooij. In zestien wedstrijden in de eredivisie maakte de Belg vijf doelpunten en hij leverde drie assists. Tijdens de afgelopen transferperiode deed de Franse topclub Paris Saint-Germain een bod van in totaal 15 miljoen euro (inclusief bonussen) op de aanvaller. PSV wees dat echter af.

De Rode Duivels werden in november al in de groepsfase van het WK uitgeschakeld en de kritiek was niet mals. De spelers, die zichtbaar vol frustratie zaten, zouden te oud zijn en de Spaanse bondscoach Roberto Martínez hield te lang vast aan de geijkte namen.

Misschien niet zo gek van Martínez, want met die oudgedienden werd hij onder meer derde op het WK van 2018 in Rusland. Toch vindt Peter Vandenbempt, sportjournalist van de Belgische omroep VRT, dat de Spanjaard al na het EK in 2021 had moeten ingrijpen. Hij is dan ook blij dat er onder Tedesco direct een "stijlbreuk" zichtbaar is.

Minder begeleiders

De Italiaanse-Duitse Tedesco, die in september werd ontslagen door RB Leipzig, werkt in tegenstelling tot zijn voorganger met minder spelers én een kleinere staf. Vandenbempt: "Er werden eerder weleens dertig spelers opgeroepen. Dan kon bijvoorbeeld een niet fitte Hazard bij België trainen en zich ook mentaal opladen."

Dat is er nu niet meer bij: Tedesco kiest voor een groep van 24 spelers. En voor minder begeleiders. "Onder Martínez liepen er meer stafleden dan Rode Duivels op het veld."

Roberto Martinez geeft aanwijzingen aan de inmiddels bij België afgezwaaide Eden Hazard op het WK in Qatar

Ook de duidelijkheid van Tedesco juicht Vandenbempt toe. "Zo riep hij ferm dat de geblesseerde spits Michy Batshuayi, eerder een vast selectielid, niet op het lijstje stond. Jullie zijn natuurlijk wel wat gewend van Louis van Gaal, maar wij hebben met Martínez zes jaar lang iemand gehad die steeds in een grote boog om de pot heen liep."

'Zo goed als in 2018 wordt het niet'

Daarnaast werden Axel Witsel en Dries Mertens, die onderdeel waren van de 'gouden generatie', gepasseerd door de nieuwe bondscoach.

Doordat Toby Alderweireld en Eden Hazard zelf al hadden bedankt voor de nationale ploeg, krijgt de selectie van België een nieuw gezicht. "Er zitten genoeg nieuwe talenten bij. Vooral op het middenveld en in de voorhoede. We moeten de ploeg alleen niet vergelijken met de ploeg van 2018. Zo goed wordt het waarschijnlijk niet."

Een teleurgestelde Kevin de Bruyne op het WK in Qatar

Ook valt het op dat de selectie van onze zuiderburen maar twee spelers uit de eigen competitie bevat. Tot onvrede van de technisch directeur van KRC Genk, de koploper in België. "Ik ben gedegouteerd (ontevreden. red)", zei Dimitri de Condé in Het Laatste Nieuws. "We zullen onze samenwerking met de bond gaan evalueren. Ik vind dit een totaal gebrek aan respect naar onze club toe."

Volgens Vandenbempt is dat het enige stevige verzet tegen de nieuwe bondscoach geweest. "Verder waren de eerste reacties redelijk neutraal."

Löw en Bosz

De Belgen hadden stiekem gehoopt hadden op een grote(re) naam als coach. "Joachim Löw werd nog genoemd. De grote namen willen niet of zijn te duur. De Belgische trainers die in aanmerking komen voor de functie, zoals Monaco-trainer Philippe Clement, zitten goed bij hun club."

En dus kwam Tedesco, die eerder ook trainer was van onder meer Schalke 04 en Spartak Moskou, nadat er een vacature werd geplaatst. "Hij was de eerste keuze. Peter Bosz de tweede."

Vandenbempt benadrukt dat hij de komende periode met vertrouwen tegemoet ziet. "We beschikken nog steeds over Kevin De Bruyne. Eén van de beste spelers van de wereld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl