Toby Alderweireld op het afgelopen WK na de 0-0 tegen Kroatië, waardoor het over en uit was voor België
NOS Voetbal

WK-flop laatste kunstje voor Alderweireld, die stopt als Rode Duivel

Toby Alderweireld stopt als speler van het nationale elftal van België. De 127-voudig international, die begin 2009 debuteerde in het profvoetbal bij Ajax, laat dat weten via sociale media. De verdediger, die vorige week zijn 34ste verjaardag vierde, wil zich volledig focussen op zijn huidige club Royal Antwerp.

Alderweireld behoorde tot de zogenoemde 'Gouden Generatie' van België. Hij maakte in mei 2009 zijn debuut voor België en speelde op vijf grote toernooien, de EK's van 2016 en 2020 (vanwege corona gespeeld in 2021) en de WK's in 2014, 2018 en 2022. Beste prestatie was de derde plek in Rusland in 2018.

Alderweireld (links) als Ajacied in duel met Mario Götze (toen Borussia Dortmund) in 2012

Een titel heeft Alderweireld met zijn 'gouden' generatiegenoten nooit gewonnen. Op zijn, naar nu blijkt, laatste toernooi, het WK van eind vorig jaar in Qatar, beleefde hij zijn teleurstellendste resultaat. België werd derde in een groep met Kroatië, Marokko en Canada en bleef daardoor steken in de groepsfase.

Ook generatiegenoot Eden Hazard (32) stopte al bij de Rode Duivels. De enige twee spelers die meer interlands hebben gespeeld dan Alderweireld, mede-oud-Ajacied Jan Vertonghen (35 jaar en 145 interlands) en Axel Witzel (34 jaar en 130 interlands), blijven vooralsnog beschikbaar voor de nieuwe bondscoach Domenico Tedesco.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl