Mathieu van der Poel
NOS Wielrennen

Het kwintet is compleet: vijf Nederlandse renners winnen in zeven jaar alle monumenten

Het zijn hoogtijdagen voor het Nederlandse wielrennen. Mathieu van der Poel maakte zaterdag met zijn zege in Milaan-Sanremo een bijzondere verzameling compleet.

Alle vijf de monumenten werden in de afgelopen zeven jaar gewonnen door vijf verschillende Nederlandse renners. Geen enkel ander land presteerde dit in de laatste 7 jaar.

De succesreeks startte in 2016 met Wout Poels die Luik-Bastenaken-Luik won. Hij was de eerste Nederlander sinds Adrie van der Poel in 1988 die de Ardennenklassieker won.

De jaren '80 herleven

De huidige succesreeks laat sowieso de jaren '80 herleven. In dat decennium wisten de Nederlandse renners voor het laatst een groot aantal monumenten te winnen.

Met zijn zege in de Ronde van Vlaanderen in 2018 was Niki Terpstra de eerste Nederlander sinds Adrie van der Poel in 1986 die daar wist te zegevieren. En Bauke Mollema trad met zijn overwinning in de Ronde van Lombardije in 2019 in de voetsporen van Hennie Kuiper, die in 1981 de laatste Nederlandse winnaar was.

Dylan van Baarle soleerde vorig jaar naar winst in Parijs-Roubaix. Hij had met Servais Knaven (2001) en Terpstra (2014) wel twee recente voorgangers. Maar ook in de kasseienklassieker deden de Nederlanders in de vorige eeuw veel vaker mee om de overwinning.

Van der Poel zegeviert in wielermonument Milaan-Sanremo

En Van der Poel maakte zaterdag het kwintet compleet. De alleskunner won ook al tweemaal in Vlaanderen (2020 en 2022). Met zijn overwinning in Italië was hij de opvolger van Kuiper, die in 1985 als laatste Nederlander zegevierde in San Remo.

'Hartstikke blij'

Het doet Kuiper zeker geen pijn dat hij sinds zaterdag niet meer de laatste Nederlandse winnaar van 'La Primavera' is. "Dat zou wel heel kleinzerig zijn", zegt de inmiddels 74-jarige oud-renner bij Langs de Lijn. "Ik ben gewoon hartstikke blij met zo'n hele mooie Nederlandse opvolger."

Kuiper keek op televisie vol bewondering naar de zege van Van der Poel. "Het was een prachtprestatie. Van der Poel klopte tweevoudig Tour-winnaar Pogacar en Van Aert, die hier al een keer had gewonnen. Op fenomenale wijze reed hij bij ze weg."

Hennie Kuiper in actie in de jaren 80. Hij behoorde tot een succesvolle generatie Nederlandse renners.

Hoe moeilijk het is om Milaan-Sanremo te winnen, leert een blik op de erelijst. De laatste zestien edities kregen zestien verschillende winnaars. Zowel sprinters, puncheurs als goede dalers zijn kansrijk in 'La Primavera'.

Spanning is om te snijden

"Je zou een paar dagen voor de start in de rennershotels moeten zijn", zegt Kuiper. "De spanning is echt om te snijden. Het is de eerste grote koers van het jaar en iedereen wil en kan hem winnen."

Met bijna 300 kilometer is Milaan-Sanremo enorm lang, maar de beslissing valt eigenlijk altijd op de Cirpessa of de Poggio, de laatste twee korte klimmetjes. "Je moet 300 kilometer lang opletten en attent zijn, die afstand maakt de koers zo zwaar", vertelt Kuiper. "Daarom moet je echt van hele goede huize komen om daar te kunnen winnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl