NOS Wielrennen

Van der Poel wint wielermonument Milaan-Sanremo; eerste Nederlander sinds 1985

Van der Poel zegeviert in wielermonument Milaan-Sanremo

Mathieu van der Poel heeft op indrukwekkende wijze Milaan-Sanremo gewonnen. Hij kwam solo aan in een van de vijf monumenten van het wielrennen en liet een groepje met Tadej Pogacar, Wout van Aert en Filippo Ganna achter zich.

Van der Poel is pas de vierde Nederlandse winnaar van de Italiaanse koers en de eerste sinds Hennie Kuiper in 1985. Ook Jan Raas (1977) en Arie den Hartog (1965) staan op de erelijst.

De 28-jarige Van der Poel heeft nu twee van de vijf monumenten gewonnen. Eerder zegevierde hij tweemaal in de Ronde van Vlaanderen. Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije ontbreken nog op zijn uitgebreide palmares.

Aanval op top laatste klim

Op de top van de laatste klim, de Poggio, viel de kopman van Alpecin-Deceuninck aan en in de 5 kilometer lange afdaling konden de achtervolgers het gat niet meer dichten. Met een voorsprong van vijftien seconden kwam hij juichend over de streep. Ganna werd tweede, voor Van Aert en Pogacar.

Bekijk hieronder de overwinningen van Arie den Hartog, Jan Raas en Hennie Kuiper in Milaan-Sanremo.

Den Hartog, Raas en Kuiper: de drie eerdere winnaars in Sanremo

"Ik wilde deze koers heel graag winnen", zei Van der Poel in een eerste reactie. "Ik voelde op de Cipressa al dat ik goed was. Ik denk dat ik vandaag op mijn beste niveau zat."

Wachten op scherprechters

Al vroeg in de liefst 294 kilometer lange voorjaarsklassieker ontstond er een kopgroep van negen renners, met de Nederlander Jan Maas. Zij kregen nooit een grote voorsprong van het peloton, waarin Jos van Emden namens Jumbo-Visma een groot deel van het kopwerk deed.

Zoals eigenlijk elk jaar in 'La Primavera' was het wachten tot de laatste 25 kilometer, waarin de Cipressa en de Poggio als scherprechters opdoemen. Aan de voet van de Cipressa werd Maas samen met de laatste vluchters gegrepen. In het peloton was het met enkele kleine valpartijen toen al enige tijd onrustig.

Op de 5,6 kilometer lange Cirpessa hielden de favorieten hun kaarten tegen de borst. UAE Emirates, de ploeg van tweevoudig Tour de France-winnaar Pogacar, reed in strak tempo naar boven en een grote groep van zo'n tachtig renners bereikte samen de top.

'La Primavera' leverde zoals altijd mooie plaatjes op

Na mislukte ontsnappingspogingen van Van der Poel en Nils Politt begon de grote groep aan de 3,7 kilometer lange, maar flink steilere Poggio. Halverwege de klim versnelde de Belg Tim Wellens, met zijn kopman Pogacar in het wiel. Er konden slechts zes renners volgen.

Vervolgens demarreerde Pogacar. Alleen Ganna, Van Aert en Van der Poel konden in het wiel blijven. Vlak voor de top plaatste Van der Poel de beslissende aanval. Hoewel de Italiaanse tijdrijder Ganna, de Belgische alleskunner Van Aert en de Sloveen Pogacar goed samenwerkten, kon Van der Poel zijn voorsprong zelfs uitbreiden.

Herstel

Met zijn zege herstelt Van der Poel zich van een tot dusverre teleurstellend voorjaar. In Strade Bianche werd de wereldkampioen veldrijden tegenvallend vijftiende en vorige week kon hij geen grote rol van betekenis spelen in de rittenkoers Tirreno-Adriatico.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl