Kim Jong-un en zijn dochter wonen een rakettest bij
NOS Nieuws

Noord-Korea oefent voor 'nucleaire tegenaanval' met namaak-kernkop

Noord-Korea voert zijn nucleaire dreigementen aan het adres van de Verenigde Staten en buurland Zuid-Korea op. Het leger van het dictatoriale regime hield de afgelopen twee dagen een oefening voor "een nucleaire tegenaanval", inclusief een raketproef. De raket was uitgerust met een namaak-kernkop en kwam 800 kilometer ver.

Volgens leider Kim-Jong un moet het Noord-Koreaanse leger te allen tijde klaarstaan voor een "directe en overweldigende nucleaire tegenaanval" en zijn de oefeningen daarom nodig, zo berichten staatsmedia. De permanente paraatheid moet een oorlog voorkomen, stelt Noord-Korea.

De oefening was ook bedoeld om "een sterke waarschuwing" af te geven aan het adres van de Amerikanen en Zuid-Koreanen, die bezig zijn met grootschalige militaire oefeningen.

Defensieve oefeningen

Noord-Korea zegt dat de oefeningen als doel hebben om uiteindelijk Noord-Korea binnen te vallen. De VS en Zuid-Korea weerspreken dat en zeggen dat de oefeningen slechts defensief van aard zijn. De twee landen oefenden vorige maand met het scenario dat Noord-Korea een kernaanval zou uitvoeren.

Kim Jong-un wil ook dat het leger verder werkt aan niet nader omschreven "strategische taken" van zijn nucleaire strijdkrachten. Dat zou erop kunnen duiden dat er de komende weken of maanden meer wapentests volgen.

Noord-Korea heeft dit jaar zo'n twintig raketten afgevuurd. Het land kampt mede vanwege zijn raketprogramma met zware internationale sancties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl