NOS Sport

Allereerste skivliegwedstrijd ooit bij vrouwen: record van 226 meter

De allereerste skivliegwedstrijd voor vrouwen ooit is een feit, met Ema Klinec als eindwinnares. De 24-jarige Sloveense noteerde onder meer een afstand van maar liefst 226 meter, die als wereldrecord de boeken in gaat. In totaal 15 atletes deden mee aan de wedstrijd in het Noorse Vikersund.

De 19-jarige Alexandria Loutitt zorgde zaterdag al voor een primeur op de grootste skivliegschans ter wereld (schansgrootte 240 meter) door tijdens de training als eerste vrouw een afstand van 222 meter te springen. Zondag kwam ze net achter Klinec tot 225 meter.

Skivliegen is een extreme vorm van skispringen, waarbij er van een grotere schans wordt gesprongen. In wereldbekerwedstrijden wordt normaliter een schansgrootte van 140 meter gehanteerd, dus 100 meter minder.

Vormdip Kramer

Sara Marita Kramer, geboren in Apeldoorn en springend voor Oostenrijk, deed vanwege een vormdip niet mee in Vikersund.

Het wereldrecord in het skivliegen bij de mannen staat op naam van de Oostenrijker Stefan Kraft, met een afstand van 253,5 meter.

Ema Klinec

De noviteit in het skivliegen volgt op een periode waarin er veel kritiek is geuit op de verschillen tussen mannen en vrouwen in het skipringen.

Skispringen bij de vrouwen is sinds de Winterspelen in Sotsji in 2014 weliswaar olympisch, maar de vrouwen kwamen tot dusver individueel alleen in actie op de kleine schans, terwijl zij in wereldbekerwedstrijden wel van de grote schans gaan.

Daar komt tijdens de Spelen van 2026 in Milaan en Cortina d'Ampezzo verandering in, want dan wordt de grote schans toegevoegd aan het programma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl