Megan de Cler in actie tijdens de WK in New Delhi
NOS Sportā€¢

Rel rond Nederlandse boksster die ondanks boycot meedoet aan WK: 'Doe niet aan politiek'

De Nederlandse boksbond (NBB) heeft Megan de Cler uit de nationale ploeg gezet. De Cler doet op dit moment toch mee aan de WK van de internationale boksbond IBA in New Delhi, terwijl Nederland dat toernooi boycot.

De Nederlandse bond maakte vorige maand bekend toernooien van de IBA voorlopig te mijden omdat de internationale boksbond sporters uit Rusland en Belarus weer onder hun eigen vlag laat meedoen.

De 19-jarige De Cler is echter toch afgereisd naar het toernooi in India, waar ze vrijdag haar eerste wedstrijd in de klasse tot 63 kilogram won. De Cler doet niet mee namens Nederland en was tijdens de openingsceremonie te zien met een neutrale, IBA-vlag.

In het midden: Megan de Cler

"Het is heel spijtig dat een 19-jarige boksster zich tot inzet maakt van een politiek steekspel", zegt NBB-voorzitter Boris van der Vorst, die "lichtelijk verbijsterd" was toen hij van haar deelname hoorde.

"We willen onze boksers niet blootstellen aan evenementen die in strijd zijn met alles wat het IOC heeft aangegeven. Haar aanwezigheid op dit WK is een zware inbreuk op de afspraken."

De Cler, die vorig jaar zilver won bij de jeugd-WK, zegt zelf dat ze in New Delhi is omdat het haar droom was om mee te doen aan haar eerste toernooi op het hoogste niveau.

Boksbond IBA plaatste haar reactie op Twitter:

"Ik boks niet voor Nederland, ik ben hier voor mezelf", zei ze verder nog tegen journalisten. "Ik doe niet aan politiek, ik doe aan boksen. Daarom ben ik hier."

Boycot

De WK in New Delhi worden geboycot door elf landen, waaronder dus Nederland. De IBA, die sowieso al lange tijd onder vuur ligt, had boksers van die landen aangeboden alsnog mee te doen en bood daarvoor ook financiƫle compensatie. "Schandalig", aldus Van der Vorst. Ook uit Nieuw-Zeeland is er ondanks een boycot een delegatie op de WK.

Toen de boksbond vernam dat De Cler zonder toestemming deelnam aan de WK, is haar gevraagd om zich terug te trekken, aldus Van der Vorst.

Boksbondvoorzitter Boris van der Vorst

"Toen duidelijk werd dat daar geen sprake van zou zijn, heeft onze technisch directeur haar sancties opgelegd. Ze is uitgeschreven bij de Nederlandse bond en dus geen onderdeel meer van TeamNL. Heel jammer, want Megan is een high potential", aldus de NBB-voorzitter.

Nu De Cler geen deel meer uitmaakt van TeamNL, kan ze ook niet meedoen aan de European Games in Polen, die als kwalificatietoernooi dienen voor de Olympische Spelen in Parijs.

Of er een kans bestaat dat De Cler nog terugkeert in de Nederlandse selectie, kan Van der Vorst niet zeggen. "Daar durf ik niets over te zeggen. Er zijn duidelijke maatregelen aangekondigd."

Olympische status in gevaar

De olympische status van boksen is al geruime tijd in gevaar vanwege financiƫle en bestuurlijke perikelen bij de IBA, waarvan de Rus Oemar Kremlev voorzitter is. De bond werd in 2019 geschorst door het IOC en uitgesloten van de organisatie van het olympische bokstoernooi in Tokio.

Van der Vorst stelde zich vorig jaar als tegenkandidaat van Kremlev verkiesbaar voor het voorzitterschap van de internationale bond, maar mocht uiteindelijk vanwege een juridische kwestie niet meedoen. Ten onrechte, oordeelde het internationale sporttribunaal CAS in juni.

Kremlev bleef zitten en sloot eind vorig jaar een sponsorovereenkomst met het Russische gasbedrijf Gazprom.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl