NOS VoetbalAangepast

FIFA-baas Infantino herkozen bij stemming (formaliteit), 'bescheiden' applaus KNVB

Infantino officieel herkozen als voorzitter wereldvoetbalbond FIFA

Gianni Infantino is onder luid applaus herkozen als voorzitter van de FIFA. Er vond geen stemming plaats in de Rwandese hoofdstad Kigali, omdat er - net als bij de vorige electie - geen tegenkandidaat was. De verkiezing was daarom een formaliteit.

Infantino is sinds 2016 de baas van de wereldvoetbalbond. Hij noemde zijn herverkiezing een enorme eer en een grote verantwoordelijkheid. "Ik beloof de FIFA en het wereldwijde voetbal te blijven dienen."

Dat zal hij in ieder geval tot 2027 blijven doen. Dit wordt officieel pas zijn tweede termijn, omdat hij in eerste instantie de in 2015 opgestapte Sepp Blatter opvolgde. In totaal mag een voorzitter van de FIFA drie termijnen blijven zitten.

Haten en houden van

In zijn toespraak, waarin hij Engels, Frans, Duits én Spaans sprak, bedankte de 52-jarige Zwitser iedereen voor de steun. "Ik weet dat er heel veel mensen hier zijn die van me houden. Ik weet dat er ook een paar zijn die mij haten. Ik hou van jullie allemaal, en vooral vandaag natuurlijk."

FIFA-baas: 'Je hoeft niet van me te houden, maar hou je aan de feiten'

De herkozen voorzitter Infantino complimenteerde zichzelf op het congres in Rwanda met de inkomsten van de afgelopen vier jaar. "Die zijn gegroeid naar 7,5 miljard dollar, ruim een miljard meer dan begroot. Alle aangesloten bonden krijgen nu jaarlijks van de FIFA een bedrag dat zeven keer groter is dan voorheen."

Bescheiden applaus KNVB

Ook de KNVB sprak zijn steun uit voor Infantino. "Maar met drie heel nadrukkelijke voorwaarden", aldus secretaris-generaal Gijs de Jong, die vanuit de zaal 'zeer bescheiden' applaudisseerde voor de FIFA-baas.

"We zijn niet blij met hoe alles op het gebied van mensenrechten rond het WK in Qatar is verlopen. Dat moet in de toekomst echt beter. Daar hebben we harde toezeggingen op gekregen. Zo is er nu een mensenrechtencommissie bij de FIFA, waar vertegenwoordigers van Europa in komen en waar wij als KNVB ons kandidaat voor hebben gesteld. We hebben al gekeken naar aanbevelingen voor toekomstige evenementen, zeker met het oog op 2030."

Saudi-Arabië, dat net als Qatar een omstreden regime heeft, overweegt zich kandidaat te stellen voor het WK in dat jaar.

"We willen ook een betere samenwerking tussen de FIFA en Europa", aldus De Jong. "Sinds het WK zijn daarin stappen gemaakt. Je ziet dat bij het opstellen van de internationale kalender nu wel degelijk rekening wordt gehouden met Europa. Dat onzalige idee van een tweejaarlijks WK is van de agenda."

De KNVB wil daarnaast dat Infantino bij de FIFA zorgt voor 'good governance', goed bestuur. "Zijn stijl heeft niet direct onze voorkeur. Dat is iets van de lange adem. Op het congres van de UEFA, in april in Lissabon, worden nieuwe kandidaten gekozen die Europa gaan vertegenwoordigen bij de FIFA. De Duitse en Engelse bondsvoorzitters maken grote kans."

"Dat zijn gelijkgestemden, zij kunnen de FIFA van binnenuit onder druk zetten. Dit soort stille diplomatie is misschien wat minder sexy en vocaal. Maar je ziet wel dat we zo, met een gezamenlijke aanpak, stappen maken. We hebben nu meer bereikt dan als we hard 'nee' zouden zeggen tegen Infantino."

De Zwitserse hoogleraar Mark Pieth vindt Gianni Infantino nog erger dan zijn voorganger Sepp Blatter:

Zwitsers hoogleraar Pieth: 'Infantino is erger dan Blatter'

De gegroeide inkomsten bij de FIFA worden gebruikt om te investeren in het voetbal, gaf Infantino aan. "Want het geld van de FIFA is van jullie. Dit geld is voor het voetbal en de ontwikkeling daarvan."

"Als een CEO zoiets zou doen, zouden aandeelhouders willen dat hij voor altijd blijft. Maar ik ben hier alleen voor de komende vier jaar", vertelde Infantino. En ook voor de komende jaren heeft hij grootse plannen. Hij had het over minimaal 11 miljard dollar aan inkomsten, dat is ruim 10 miljard euro.

Een nog hoger bedrag is volgens Infantino niet ondenkbaar, dankzij het vernieuwde WK. "Het zou nog een paar miljard meer kunnen zijn."

In zijn toespraak blikte hij terug op de afgelopen vier jaar. "Ik heb beloofd de inkomsten te vergroten en de FIFA stabieler en transparanter te maken. Ook wilde ik het vertrouwen van sponsoren en broadcasters terugwinnen. Ik was er vooraf niet zo zeker van dat dit zou lukken, maar het is gelukt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl