Gianni Infantino
NOS Voetbal

Infantino wordt vandaag herkozen als FIFA-voorzitter: 'Hij is erger dan Blatter'

  • Arjan Dijksma

    redacteur NOS Sport

  • Arjan Dijksma

    redacteur NOS Sport

"Campione, campione, olé, olé, olé", schalde door de Zwitserse hotelbar. Na het tijdperk Blatter stapte een nieuwe voorzitter van wereldvoetbalfederatie FIFA naar binnen. Een stralende Gianni Infantino werd toegejuicht door de lobbyisten van de UEFA. 'Hun' Gianni.

Het was het slotstuk van een dag, 26 februari 2016, vol urenlange vergaderingen op het FIFA-congres. Met natuurlijk die allesbepalende voorzittersverkiezing. Dagenlang hielden de strategen van de UEFA zich op de achtergrond, maar in de bar vertelden ze met een biertje in de hand hun overwinningsverhalen.

De vernederingen van het tijdperk Blatter waren voorbij, zo geloofden ze. De UEFA was nu aan de bal. Een nieuw tijdperk zou aanbreken.

Infantino 'verblattert'

Al snel na zijn eerste verkiezing waren er echter al minder positieve geluiden over Infantino te horen. De Zwitserse hoogleraar Mark Pieth luidde de noodklok. Pieth was de architect van de hervorming binnen FIFA.

In de tijd van Blatter bedacht hij een systeem van onafhankelijke toezichthouders, die de organisatie van binnenuit moesten controleren en opschonen. Het was de hervorming die voor Blatter leidde tot zijn eigen ondergang.

Bekijk hier het interview met Mark Pieth:

Zwitsers hoogleraar Pieth: 'Infantino is erger dan Blatter'

Pieth zag al snel dat Infantino op zijn voorganger begon te lijken. "Hij verblattert," zoals Pieth het omschreef, drie maanden na de verkiezing.

Mijn zorgen zijn niet afgenomen door de overgang van Blatter naar Infantino. Om eerlijk te zijn: ik denk dat hij eigenlijk erger is dan Blatter.

Mark Pieth over de laatste twee FIFA-bazen

Inmiddels zijn we ruim zeven jaar verder. Vlak na het veelbesproken WK in Qatar maakt de voetbalwereld zich weer op voor een voorzittersverkiezing. De tweede herverkiezing van Infantino. En weer is hij de enige kandidaat.

Een mooi moment om bij Pieth terug te keren voor een tussenrapport over Infantino. De Zwitserse hoogleraar is hard in zijn oordeel: "Toen ik bij FIFA betrokken was, zag ik al behoorlijk wat aanwijzingen voor corruptie. Mijn zorgen zijn niet afgenomen door de overgang van Blatter naar Infantino. Om eerlijk te zijn: ik denk dat hij eigenlijk erger is dan Blatter."

Mark Pieth

"Ik zou Blatter karakteriseren als de 'patron' van een bedrijf. Een man die macht, invloed en natuurlijk ook geld wilde. Infantino is de overtreffende trap. Hij wil in veel kortere tijd rijk worden, zoekt absolute macht en ik zou hem dan ook willen vergelijken met een autocraat."

Holle woorden

Transparantie, goed bestuur en onafhankelijkheid zijn volgens Pieth holle begrippen, als niet de juiste mensen op de cruciale plekken worden neergezet. "Je kunt heel gemakkelijk allemaal dingen op papier zetten, maar het is veel lastiger om het in de praktijk te brengen. Dat doe je door mensen te benoemen die de regels handhaven en ervoor zorgen dat dat ook daadwerkelijk gebeurt."

Hij was onder de indruk van de ervaren toezichthouders Cornel Borbely en Hans-Joachim Eckert, die vanuit de ethische commissie een einde maakten aan de loopbanen van Blatter en voormalig UEFA-voorzitter Michel Platini. Deze toezichthouders werden door Infantino echter vervangen.

'Bang voor mensen met lef'

"Voor mij was het duidelijk dat ze bang waren voor mensen die het lef hadden om Blatter en Platini uit de voetbalwereld te verwijderen. Daar stond de ethische commissie voor", meent Pieth. "Infantino en zijn vrienden hebben al die onafhankelijke mensen vervangen door vrienden, zeg maar: minder competente mensen."

Daarmee doelt Pieth op de Colombiaanse Maria Claudia Rojas en de Griek Vassilios Skouris, die de onderzoeken naar wantoestanden moesten leiden. "Het zijn geen echte professionals op dit vlak en ze zijn te afhankelijk van de juridische ondersteuning van de organisatie," zo legt hij uit. "De vrouw die nu onderzoek moet doen naar wantoestanden schijnt niet eens Engels te spreken."

Infantino en Messi na de WK-finale in Qatar

Terwijl Infantino opgaat voor zijn tweede herverkiezing, is hij nog steeds verdachte in een strafrechtelijk onderzoek. De Zwitserse justitie verdenkt hem ervan het politie-onderzoek naar corruptie in de internationale voetbalwereld te hebben willen beïnvloeden.

Aanleiding daarvoor is een geheime ontmoeting tussen Infantino en de Zwitserse procureur-generaal Michael Lauber in een hotel. Lauber was de Zwitserse leider van het onderzoek, dat samen met de FBI werd uitgevoerd en de aanzet gaf voor de val van Sepp Blatter.

Vrijgepleit door toezichthouders

Blatter stapte op voordat hij officieel verdachte werd. Zelfs als verdachte was Infantino niet van plan dat voorbeeld te volgen. Hij werd ook vrijgepleit door de interne toezichthouders van de FIFA. Kort na de mededeling van de Zwitserse justitie in juli 2020 maakte de door hem benoemde Maria Claudia Rojas dat bekend. Zelfs een voorlopige schorsing was volgens Rojas niet nodig.

"Ik was zeker verbaasd dat hij zo snel werd vrijgepleit. Je zou verwachten dat ze eerst wilden weten waar de Zwitserse aanklagers mee op de proppen zouden komen. Zeker omdat het justitiële onderzoek nog steeds loopt. Er was geen enkele noodzaak om dat in een paar dagen te beslissen," zegt Pieth daarover.

Steun van KNVB

Onder Blatter hadden nationale bonden nog de kans om blanco te stemmen bij een herverkiezing. Een manier om stil te protesteren, ook als er zich geen tegenkandidaat meldde. Bij Infantino's vorige herverkiezing werd de procedure veranderd. Een applaus was voldoende. De tegenstand werd volledig onzichtbaar.

Of het nu een stemming of applaus wordt bij het congres in Rwanda; op de steun van de KNVB kan de Zwitser rekenen.

Voorzitter Just Spee verklaarde vorige week in het Algemeen Dagblad dat Infantino "verstandige ideeën" heeft over de manier waarop FIFA bestuurd wordt. "Je kunt wel hard nee roepen, maar wat dan? Nu zit je aan tafel en kun je invloed uitoefenen. Dat is voor het Nederlandse voetbal het beste."

De NOS deed deze week een interviewverzoek aan de KNVB om de steun voor Infantino te bespreken, maar dat werd geweigerd door een voorlichter.

KNVB-voorzitter Just Spee met Infantino tijdens het WK in Qatar

"Ik denk dat wat meer moed en lef soms goed van pas kan komen," reageert hoogleraar Pieth onderkoeld op de ommezwaai van de Nederlandse voetbalbestuurders.

"Infantino heeft de Europese bonden voor gek gezet, toen ze bij het WK in Qatar geen toestemming kregen voor hun actie met aanvoerdersbanden. En die zijn daarmee schoorvoetend akkoord gegaan." zo legt hij uit. "De Europese bonden hebben veel meer macht dan ze denken. Ze hadden druk uit kunnen oefenen op FIFA, maar ze hebben zich laten zien als lafaards."

Van Praag snapt steun KNVB bij herverkiezing Infantino: 'Soms moet je verstandig zijn'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl