Lotte Kopecky als eerst over de eindstreep
NOS Wielrennen

Kopecky eert overleden broer met emotionele solo: 'Geen zin om hoofd te laten hangen'

Eigenlijk zou Lotte Kopecky vandaag helemaal niet rijden in Nokere Koerse. Afgelopen week overleed haar broer Seppe, ook een oud-wielrenner, onverwacht op 29-jarige leeftijd. Toch besloot ze van start te gaan. Om de zinnen te verzetten.

Na 129 kilometer kwam de Belgische solo als winnares over de streep op de Nokereberg.

"Het waren geen gemakkelijke dagen", vertelde ze kort na de finish, met een brok in de keel. "Maar het heeft geen zin om mijn hoofd te laten hangen en in de zetel te blijven zitten. Met de benen die ik vandaag had, reed ik misschien wel met twee."

Wiebes en Kopecky

In de vierde editie van Nokere Koerse waren alle ogen gericht op SD-Worx. Met Lorena Wiebes had die ploeg immers de winnares van twee van de drie vorige edities in huis. Maar ook Kopecky was extra gemotiveerd.

Op 50 kilometer ging Kopecky al in de aanval, maar een kilometer of twintig verder werd ze samen met medevluchter Anna Henderson (Jumbo-Visma) weer ingelopen.

In de voorlaatste ronde ging Daniek Hengeveld (DSM) op de Nokereberg. Maar vlak na de kasseienklim ging het mis: Hengeveld werd verrast door de scherpe bocht en belandde in de hekken.

Op de laatste passage van de Lange Ast reed Kopecky hard naar eenzame vluchter Aude Biannic (Movistar) toe, met de Italiaanse Eleonora Gasparrini in haar wiel.

Nog meer valpartijen

Shirin van Anrooij, wereldkampioene veldrijden bij de beloften, probeerde het gat dicht te rijden in dienst van oud-wereldkampioene Elisa Balsamo. Maar die poging werd gestaakt, toen de Italiaanse onderuitgleed.

Dat overkwam ook Kristin Faulkner, die dinsdag ook al een tegenvaller te verwerken kreeg toen haar derde plaats in Strade Bianche werd afgenomen vanwege het dragen van een glucosemeter.

Vooraan wist Kopecky na verschillende pogingen eindelijk de ballast Biannic en Gasparrini te lozen en moest de laatste zes kilometer solo naar de winst rijden. Net zoals ze eerder deed in Omloop Het Nieuwsblad deed ze dat overtuigend.

Wiebes reed een halve minuut na haar ploeggenote met grote overtuiging naar de tweede plaats, Marta Bastianelli werd derde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl