Overstromingen in Sanliurfa, in het zuidoosten van Turkije

Zeker 10 doden door overstromingen in aardbevingsgebied Turkije

In Turkije zijn minstens tien doden gevallen door overstromingen in het gebied dat zo'n vijf weken geleden zwaar werd getroffen door aardbevingen. Ten minste tien mensen worden nog vermist.

In de provincie Sanliurfa, in het zuidoosten van het land, vonden reddingswerkers de lichamen van vijf Syriërs in een ondergelopen appartement in een kelder. Op andere plekken in de provincie kwamen nog eens vier mensen om het leven. In Sanliurfa worden nog zes mensen vermist.

Eén dode viel in het Tut-district in de provincie Adiyaman nadat een container in een tuin was meegesleurd, schrijft het Turkse staatspersbureau Anadolu. Vier mensen die ook in de container woonden, worden vermist. De containerwoning was ter beschikking gesteld aan slachtoffers van de aardbevingen.

Auto's meegesleurd

De Turkse reddingsdienst AFAD meldt dat er de afgelopen 24 uur in het district 136 millimeter neerslag is gevallen. 162 leden van zoek- en reddingsteams en 17 professionele duikers zijn naar de regio gestuurd. Op beelden op sociale media is te zien hoe auto's door het water worden meegesleurd en mensen door omstanders uit het snelstromende water worden gered.

Overstromingen aardbevingsgebied Turkije

Daarnaast is te zien hoe noodtenten die na de aardbevingen zijn neergezet om burgers op te vangen onder water staan. Het Turkse persbureau DHA meldt ook dat de spoedeisende hulp van een ziekenhuis is overstroomd. De patiënten zijn geëvacueerd.

Containerwoningen

De gouverneur van Sanliurfa waarschuwt in een verklaring op Twitter voor nog meer overstromingen. Daarom roept hij alle burgers die op de begane grond en in kelderverdiepingen in de buurt van beek- en kanaalbeddingen wonen op hun huizen te verlaten.

Door de aardbevingen in Turkije en Syrië raakten miljoenen mensen dakloos. Zeker 50.000 mensen kwamen om het leven, al ligt dit aantal waarschijnlijk hoger. Zo'n twee miljoen Turken hebben tijdelijk onderdak gekregen, vooral in tenten.

Ook wonen mensen nu tijdelijk in containerwoningen, in hotels langs de kust of bij familie en vrienden op andere plekken in het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl