Streekvervoer staakt op verkiezingsdag, daarna voorlopig niet meer
Er wordt morgen voorlopig voor het laatst gestaakt in het streekvervoer. Vakbonden FNV en CNV schorten de stakingen tot en met volgende week op. Ze gaan ermee akkoord dat er twee bemiddelaars worden aangesteld die de vastgelopen onderhandelingen over een nieuwe cao vlot moeten trekken.
In het streekvervoer zijn al wekenlang stakingen aan de gang, waardoor er veel minder bussen, treinen en trams rijden.
Han Busker (oud-voorzitter van de FNV) en Harry van de Kraats (oud-directeur van onder meer Unilever) worden de twee bemiddelaars. Zij gaan samen met de werkgevers en de bonden gaan praten over een nieuwe cao voor het streekvervoer. De bonden eisen meer loon en betere werkomstandigheden.
Verkiezingen
De vakbonden zeiden vandaag in eerste instantie tegen de achterban dat ze morgen al niet meer zouden staken, maar dat leidde tot zoveel boegeroep dat ze daar meteen van terugkwamen.
Het plan om morgen, op de dag van de Provinciale Statenverkiezingen te staken, leidde eerder tot kritiek van staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur. Zij riep de vakbonden op om die dag niet te staken.
"Ik denk dat de mensen die staken echt wel gevoel hebben voor het grondrecht van iedereen die naar de stembus wil en die daarvoor afhankelijk is van het openbaar vervoer", aldus Heijnen.
Gisteren hebben vakbonden en werkgevers voor het eerst in lange tijd weer om tafel gezeten, op initiatief van reizigersorganisatie Rover. Tijdens dat overleg zeiden werkgevers en vakbonden open te staan voor het benoemen van verkenners die ervoor moeten zorgen dat de onderhandelingen over een nieuwe cao weer op gang komen.