Een stilstaande bus in Almere vanwege de staking in het streekvervoer
NOS NieuwsAangepast

Staatssecretaris roept op tot opschorting stakingen in streekvervoer

Staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur roept de partijen in het streekvervoer op om weer om de tafel te gaan. En als de gesprekken worden hervat, zouden de stakingen moeten worden opgeschort.

In het streekvervoer zijn al wekenlang stakingen aan de gang, waardoor er veel minder bussen, treinen en trams rijden. Ook vandaag wordt er weer actiegevoerd. Het conflict draait vooral om loonsverhoging en vermindering van de werkdruk. Volgens de werkgevers zijn de eisen van de bonden te hoog.

Veel last

De staatssecretaris vindt dat de acties "best wel lang" duren: "Staking is een grondrecht en dat respecteer ik ook, maar bonden en werkgevers praten nu niet met elkaar. Dat vind ik zonde en het is niet in het belang van de reizigers, want die ondervinden hier ontzettend veel last van." Heijnen wijst daarbij nog apart op volgende week woensdag, 15 maart.

Die dag staan weer stakingen gepland, maar dan zijn ook de verkiezingen voor Provinciale Staten en waterschappen: "Ik denk dat de mensen die staken echt wel gevoel hebben voor het grondrecht van iedereen die naar de stembus wil en die daarvoor afhankelijk is van het openbaar vervoer."

FNV vindt het ook belangrijk dat mensen kunnen stemmen, zegt vakbondsbestuurder Marijn van der Gaag. "We kijken nog hoe we dat gaan oplossen."

Bemiddelaar

Zowel de werkgevers als de vakbonden hebben gezegd dat ze het gesprek willen aangaan met een bemiddelaar, om zo tot een oplossing te komen. Ook Heijnen ziet wel wat in een bemiddelaar, al vindt ze dat dat uiteindelijk niet aan haar is. Ze wil zich ook niet inhoudelijk bemoeien met de eisen van de bonden.

Eind vorige maand begon er een nieuwe reeks stakingen in het streekvervoer, nadat onderhandelingen tussen de vakbonden en de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) waren vastgelopen. Vakbonden CNV en FNV zeiden daarbij het plan te hebben om in zes weken in totaal vijftien dagen te staken.

Schone lei

Hoewel de werkgevers en vakbonden allebei het gesprek willen aangaan met een bemiddelaar, kijken ze allebei anders naar de weg daarheen. "Wanneer de vakbonden stoppen met staken willen de werkgevers aan tafel", laat de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer weten. "We kunnen met een schone lei beginnen. Een randvoorwaarde voor ons is dat afspraken betaalbaar en uitvoerbaar moeten zijn."

Maar de vakbonden willen juist dat de werkgevers eerst met een voorstel komen. "Nu is er niets om over te praten", zegt Van der Gaag. "Er moet eerst een fatsoenlijk plan komen. Het streekvervoer ligt op zijn gat - ook als we niet staken - door personeelstekorten en ziekteverzuim. Daar moet een oplossing voor komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl