Een bus bij station Haarlem, vanochtend vroeg
NOS NieuwsAangepast

Streekvervoer staakt opnieuw, onderhandelingen muurvast

Medewerkers in het streekvervoer leggen vandaag in het hele land opnieuw het werk neer. Het personeel wil een nieuwe cao waarin is vastgelegd dat het loon meestijgt met de inflatie. De cao geldt voor zo'n 13.000 medewerkers.

Begin deze maand staakte het streekvervoer ook al vijf dagen. Toen vielen vooral veel bussen uit. Volgens de werkgevers zou ongeveer de helft van de bussen die week niet hebben gereden, maar FNV noemde dat een "frame". Volgens de bond werd er meer gestaakt en was er 80 procent uitval.

De onderhandelingen over een nieuwe cao zitten muurvast. FNV eist een loonsverhoging van 16,9 procent voor een cao voor een jaar, het CNV eist 14 procent verspreid over achttien maanden. De bonden willen behalve meer loon ook maatregelen om de hoge werkdruk onder buschauffeurs te verlagen.

Werkgevers vinden die looneis te hoog. Het loonbod van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) is 8 procent voor een jaar. Samen met de verbeterde arbeidsvoorwaarden zou personeel er daarmee 11 procent op vooruit gaan.

Treinstaking rond Zwolle

Voorzitter Fred Kagie van de VWOV zei eerder dat er geen geld is om aan de eisen van de bonden tegemoet te komen. Volgens de werkgevers zijn de marges in het openbaar vervoer heel klein en draaien veel vervoersbedrijven sinds corona verlies.

Komende vrijdag wordt ook nog gestaakt. Daarnaast zijn er deze week acties voor een andere cao in het streekvervoer. Die geldt voor zo'n 1300 medewerkers, met name treinpersoneel. Ook de onderhandelingen over die cao tussen werkgevers en vakbonden zijn in een impasse geraakt.

CNV heeft personeel dat onder die cao valt opgeroepen donderdag te gaan staken rondom Zwolle. Vervoerder Keolis houdt daarom rekening met minder treinen of uitval morgen op de trajecten Zwolle-Enschede en Zwolle-Kampen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl