Er wordt veel gestaakt en dat leidt tot 'goede resultaten', vinden vakbonden
Als je het idee hebt dat er opeens op allerlei plekken gestaakt wordt, dan klopt dat. En dat gaat van zeer zichtbare stakingen, met vuilniszakbergen in allerlei steden door de staking bij gemeenten, tot minder zichtbare, zoals bij een drankenhandel in Maarheeze en een industrieel bedrijf in Zevenaar.
Die staking bij gemeenten werd vandaag overigens beëindigd vanwege een akkoord: gemeentemedewerkers krijgen er gemiddeld 9 procent loon bij, de laagstbetaalden ruim 13 procent, de hoogstbetaalden ruim 5 procent.
Bekijk bij welke sectoren of bedrijven dit jaar al gestaakt is en wat dat opleverde:
Staken doet staken, vindt vakbond FNV. "Door de ketting aan acties versterken de bedrijven en sectoren elkaar", zegt FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha. "Leden zien dat staken werkgevers onder druk zet om met méér over de brug te komen."
"We zijn een jaar nog nooit begonnen met zoveel stakingen en acties. Dat zegt iets over de nood en de vastbeslotenheid van onze leden."
"We hebben onlangs door acties en stakingen goede resultaten behaald bij bijvoorbeeld Berry Promens." Bij industrieel bedrijf Berry Promens in Zevenaar krijgen werknemers gemiddeld 237 euro per maand erbij, terwijl het bedrijf eerst 125 euro bood. "Andere leden zien dit en willen ook voldoende inflatie-compensatie", stelt Boufangacha.
Een staking door vuilnisophalers in Den Bosch werd op het laatste moment afgeblazen vanwege het cao-akkoord dat vandaag werd bereikt:
Ook vakbond CNV zegt dat de hoge inflatie de looneisen aanjaagt. "De inflatie is echt een financieel probleem voor veel mensen", zegt CNV-vicevoorzitter Patrick Fey. "We willen als bond altijd al dat de welvaart die we hebben wat meer ten goede komt van werkenden. Maar nu leeft dit ook meer onder de mensen."
Ook speelt volgens hem mee dat er in veel sectoren personeelstekorten zijn. "Die gespannen arbeidsmarkt speelt zeker ook een rol. Werkenden weten ook: er zijn voor mij niet zomaar anderen die het werk kunnen overnemen."
Toch gaat het bij stakingen niet alleen over geld. Ook de hoge werkdruk speelt vaak een rol. "Mensen willen meer regie op bijvoorbeeld werktijden dan nu vaak kan. Bijvoorbeeld in de zorg hebben mensen vaak een afwisselend ritme met vroege en late diensten en dat is vermoeiend en ongezond. Werkgevers moeten hiermee creatiever zijn om mensen vast te houden", aldus Fey.
Of 2023 ook echt een recordjaar wordt wat betreft stakingen, is nog niet te zeggen. Want het jaar is nog jong. Tot nu toe was deze eeuw 2019 het topjaar met 391.000 verloren werkdagen door stakingen. Daar waren toen 319.000 werknemers bij betrokken, blijkt uit CBS-cijfers. Dus gemiddeld staakte iemand toen iets meer dan een werkdag. Over 2022 heeft het CBS nog geen cijfers, over 2021 wel. Toen waren er 59.000 verloren werkdagen, waar 28.000 mensen bij betrokken waren.