Een uitgevallen bus bij een eerdere staking van het streekvervoer, eind februari
NOS NieuwsAangepast

Partijen streekvervoer gaan weer in gesprek, op uitnodiging van Rover

De partijen in het streekvervoer gaan weer met elkaar om de tafel. Reizigersvereniging Rover heeft werkgeversvereniging VWOV en de vakbonden FNV en CNV uitgenodigd om maandag in Utrecht bijeen te komen. Alle partijen hebben de uitnodiging geaccepteerd.

Rover kwam gisteravond met het voorstel voor een nieuw gesprek om de impasse in de cao-onderhandelingen te doorbreken. De belangenvereniging voor reizigers in het ov hoopt dat de ontmoeting leidt tot het opschorten van de stakingen, maar beter nog: een cao-akkoord.

De stap van Rover was opmerkelijk. Directeur Freek Bos zei zich niet te kunnen heugen dat de vereniging zich eerder in het cao-overleg heeft gemengd. Dat dat nu wel gebeurt, komt doordat het conflict al zo lang duurt en muurvast lijkt te zitten. De partijen spraken de afgelopen tijd niet formeel met elkaar.

Geen concreet voorstel

Rover-directeur Bos zegt maandag niet met een concreet voorstel te komen. "We kennen de sector natuurlijk, maar dat is niet aan ons. We willen helpen de partijen weer aan tafel te krijgen."

VWOV-voorzitter Kagie zegt te willen meewerken "aan alles dat ons een stap verder brengt". Hij is bereid tot heropening van de onderhandelingen "zodra de vakbonden een adempauze aankondigen".

Vandaag wordt in het streekvervoer opnieuw landelijk gestaakt, waardoor naar verwachting circa de helft van de ritten uitvalt. Het is al de zoveelste actiedag van de vakbonden om de eisen in het conflict kracht bij te zetten. Ook voor later deze maand staan stakingsdagen gepland.

De vakbonden eisen forse loonsverhogingen voor hun personeel: de FNV wil 16,9 procent erbij voor een jaar, het CNV eist 14 procent verspreid over achttien maanden. Daarnaast willen ze ook dat er maatregelen genomen worden om de werkdruk te verlagen.

Rover zegt steeds meer klachten van reizigers te krijgen over de stakingen, vooral van mensen die niet kunnen terugvallen op alternatieven zoals de auto. Zij zijn vaak gedwongen thuis te blijven. "Dit betekent gemiste lessen en afspraken of verplicht opgenomen vrije dagen." Het begrip voor de acties neemt af, constateert de reizigersvereniging.

CNV overwoog om de staking die gepland stond voor woensdag 15 maart, de dag van de Provinciale Statenverkiezingen, af te blazen. Maar die gaat toch door. "We willen de acties wel opschorten, op voorwaarde dat we er voldoende vertrouwen in hebben dat we er met de werkgevers uit gaan komen. Niet eerder", laat de bond vanochtend weten.

Eerder legde buschauffeur Melanie Verdonk uit waarom ze meedoet aan de acties:

Jakkeren en je boterham naar binnen schrokken: waarom buschauffeur Melanie staakt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl