Sanne Wevers
NOS Sport

Sanne Wevers keert terug en mikt op Spelen: 'Was nooit turnen zélf dat moeilijk was'

  • Eline de Zeeuw

    verslaggever NOS Sport

  • Eline de Zeeuw

    verslaggever NOS Sport

Geen wiebel, geen hapering, niks. Gefocust draait ze een serie van drie pirouettes op de balk. Eerst met geheven been, daarna gehoekt. Ze voert ze nagenoeg perfect uit, precies zoals de balkspecialiste al zo vaak op het hoogste podium deed. Naast de balk klapt vader en coach Vincent Wevers goedkeurend in zijn handen.

Sanne Wevers is terug. Althans, op de weg terug. Na ruim een jaar afwezigheid probeert ze haar weg naar de top weer te vinden. Volgende week maakt Wevers haar officiële comeback op het wedstrijdpodium als ze in de kwalificatiewedstrijden een gooi naar de EK gaat doen.

In de turnzaal van Varsseveld, waar de familie Wevers vorig jaar met de Top Turncademie Achterhoek een professionele ploeg opzette, windt ze er geen doekjes om: ze wil nog één keer naar Spelen. "Dat is hét doel waar ik naar toewerk."

Sanne Wevers in de turnzaal in Varsseveld

Haar laatste wedstrijd turnde Wevers ook op de Olympische Spelen, die van Tokio in 2021. Toen sloot ze nog geëmotioneerd af met de woorden: "Onze sport is in Nederland kapot gemaakt", verwijzend naar de grote onrust in de turnsport. En de gedwongen afwezigheid in Japan van haar vader en coach Vincent, die beschuldigd werd van grensoverschrijdend gedrag.

Daarna had ze afstand nodig, zegt ze. Alleen zo kon ze zichzelf de vraag stellen waar ze nou écht gelukkig van werd. Tijdens haar sabbatical lanceerde ze haar eigen merk turnkleding en gaf ze een zogenoemde TEDx-talk. "Maar uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat het nooit de sport zelf is geweest wat moeilijk was de afgelopen jaren. Dat was juist het móóie in mijn leven."

Geen gemakkelijke route

In 2024 afsluiten op hetzelfde toernooi dat haar in 2016 aan de olympische titel hielp, zou het cirkeltje rondmaken. Beslist: "Het is geen makkelijke route, maar ik heb veel vertrouwen in ons team en in de Nederlandse generatie. Ik geloof echt dat we mooie prestaties kunnen neerzetten."

Sanne Wevers in Tokio

Opvallend is dat Wevers weer over 'we' praat. Afgelopen juni maakte ze juist nog bekend uit de Nederlandse selectie te stappen. Ten grondslag daaraan lag een conflict met teamgenoot Vera van Pol: die was eerder uit de school geklapt over de inhoud van een vertrouwelijk gesprek en Wevers zei zich daarna niet meer veilig te voelen binnen de selectie.

Inmiddels is het conflict met Van Pol bijgelegd, vertelt Wevers. "We hebben gepraat. Ze heeft toen ook sorry gezegd voor de manier waarop ze opmerkingen over mij naar buiten heeft gebracht. Of dit nu achter ons ligt? Ja. Ik denk dat we volwassen en professioneel genoeg zijn om elkaar te kunnen stimuleren in het halen van de beste prestaties."

Schoon schip

Nu met Van Pol schoon schip is gemaakt, ligt de weg naar terugkeer in de nationale selectie weer open. Ook met de technisch directeur en bondscoach van de KNGU sprak ze over haar toekomstplannen. "We hebben allemaal dezelfde liefde voor de sport. Ik denk wel dat we elkaar kunnen versterken."

Sanne Wevers: 'Tijd nodig gehad om mezelf te herpakken'

In de felverlichte turnzaal van Varsseveld werkt Sanne Wevers dagelijks aan haar balkoefening, en ook op de brug komt ze steeds dichterbij een volledig programma. Verderop in de zaal traint Sara van Disseldorp haar sprong en werkt Nederlands kampioene Naomi Visser aan haar choreografie op de vloer. Ook tweelingzus Lieke Wevers traint af en toe mee. Zij combineert het turnen sinds een paar maanden met het coachen van een Noorse turnploeg.

Vader vrijgesproken

'Genieten' is een woord dat vaak valt tussen de opgestelde rekstokken, tumblingbanen en balken. Sanne Wevers wil nadrukkelijk plezier hebben in wat ze doet.

Daar is nu ook eindelijk weer ruimte voor: begin maart werd haar vader ook in hoger beroep vrijgesproken van grensoverschrijdend gedrag. De focus kan weer op het turnen zelf. "Het heeft allemaal heel lang geduurd en het is heel pijnlijk geweest, met veel schade tot gevolg. Maar uiteindelijk wil je door. We kunnen weer vooruitkijken."

Volgend weekend maakt Sanne Wevers haar officiële rentree, in de kwalificatiewedstrijd om een plek in de selectie voor de EK van komende april. Ze komt voorlopig alleen op de balk in actie. Wevers heeft zin om te zien hoe ze ervoor staat: "Hoe oncomfortabel ook, maar dat is altijd als je opnieuw begint."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl