NOS SportAangepast

Turnfamilie Wevers op eigen benen verder; profploeg in de Achterhoek

Trainer Wevers terug in turnhal; eigen profploeg met dochters in Varsseveld

De Nederlandse topturnsters Lieke en Sanne Wevers zetten onder leiding van hun vader Vincent hun loopbaan voort buiten de KNGU om.

Het drietal vormt met de kersverse nationaal kampioene Naomi Visser en de talentvolle Sara van Disseldorp een professionele ploeg, die gaat werken onder de vlag van Top Turnacademie Achterhoek (TTA). Het nieuwe team start in augustus in Varsseveld.

De turnsters hebben vandaag de leiding van turnbond KNGU en het topsportcentrum van de bond in Heerenveen op de hoogte gebracht van hun vertrek naar de Achterhoek. Vincent Wevers hervat in augustus in Varsseveld zijn werkzaamheden als turntrainer. Hij stond in oktober vorig jaar voor het laatst als trainer in de turnhal.

Trainer Vincent Wevers in gesprek met Naomi Visser (l) en dochter Sanne

De coach van het jaar in 2016, toen zijn dochter en pupil Sanne in Rio de Janeiro de olympische titel op balk veroverde, moest eind december bij de KNGU vertrekken. Zijn contract bij de nationale ploeg werd door de bond niet verlengd, omdat Wevers (net als andere topcoaches) beticht werd van grensoverschrijdend gedrag in het verleden.

Vrijspraak

Onlangs is de coach vrijgesproken door de tuchtcommissie van het Instituut Sportrechtspraak, maar er loopt nog wel een hoger beroep in zijn zaak. "Vanaf mijn vrijspraak op 2 mei in de tuchtzaak bij het ISR kon ik weer vooruit gaan kijken. Ik ben blij dat ik bij Top Turnacademie Achterhoek nu de kans krijg weer met mijn vak bezig te zijn", zegt hij over de kans zijn eigen team op te zetten.

"In Varsseveld is een mooie situatie gecreëerd, waarin turnsters op topniveau de faciliteiten krijgen die ze nodig hebben en waar ik tegelijkertijd mijn kennis aan talentvolle coaches kan overdragen", aldus de coach.

Wevers begeleidt Naomi Visser sinds 2017, Sara van Disseldorp volgde hij vooral van afstand. "Ik heb Naomi binnen zien komen als jeugdig talent. De afgelopen jaren hebben we veel energie gestoken in haar ontwikkeling als turnster, maar ook als volwassen sporter en mens. Ik ben blij dat we dat proces bij TTA kunnen voortzetten. We waren nog volop in ontwikkeling en Sara van Disseldorp sluit daar heel mooi bij aan. Ik zie veel talent in haar en ze is bovenal een mooie persoonlijkheid", aldus Wevers.

Parijs 2024?

De twee dochters van de trainer sluiten ook aan, hoewel nog niet duidelijk is wat hun bedoelingen exact zijn. Over twee jaar zijn de Olympische Spelen in Parijs. "Wat ik echt sterk vind aan dit project is dat we zelf de regie hebben gepakt om onze route weer uit te stippelen. Ik houd er niet van om afhankelijk te zijn van allerlei mensen en systemen. Ik hoop dat ik mijn lijf gereed heb in augustus om dan weer stap voor stap te beginnen. Parijs is nog ver", zegt Lieke Wevers over haar ambitie.

Zus Sanne, die deze week bekendmaakte voorlopig geen deel meer uit te maken van de nationale selectie wegens een conflict met teamgenoot Vera van Pol, wil in eerste instantie vooral het plezier in de turnsport terugvinden. "Hier zijn allemaal mensen die heel erg de hoop en energie hebben iets bijzonders neer te zetten. Dat is heel positief."

Een emotionele Sanne Wevers trok zich maandag terug uit de nationale turnselectie:

Emotionele Wevers over besluit te stoppen: 'Doet me pijn om deze keuze te maken'

"Ik heb veel zin om voor de sport te gaan. Ambitie is er zeker nog, maar het plezier is toch naar de achterkant geschoven in de afgelopen periode", geeft de olympisch kampioene van 2016 toe.

Lokale en regionale steun

In Varsseveld moet het profteam, dat gesteund wordt door lokale en regionale bedrijven, de komende tijd verder gestalte krijgen. "De eerste profploeg in het turnen. Dat mag best gezien worden. Dat willen we ook uitdragen. Er is veel gebeurd. Het wordt tijd dat we weer gaan genieten", aldus Sanne Wevers.

Visser, afgelopen week Nederlands kampioen meerkamp en winnares van goud op drie toestelfinales, maakt een bewuste keuze om Wevers naar de nieuwe locatie te volgen. "Ik heb met hem een hele mooie periode in Heerenveen gehad. Ik heb daar vijf jaar getraind, waarvan vier met Vincent. Zijn manier van trainen bevalt me", zegt de nationaal kampioene meerkamp, die sinds oktober vorig jaar in Heerenveen met José van der Veen trainde.

Van Disseldorp: "Vincent Wevers is een topcoach. Ik had hiervoor slechts drie weken met Vincent getraind en dat heb ik als heel goed ervaren. Het klikte. Er is niks geforceerd en ik dacht: hier wil ik mee doorgaan."

Uitslag hoger beroep

Bij Top Turnacademie Achterhoek zijn ze natuurlijk op de hoogte van de ontwikkelingen rond trainer Wevers, die nog wacht op de uitslag van het hoger beroep. "Uiteraard zijn we ons daarvan bewust. De uitkomst van de procedure respecteren wij. De turnsters hebben allemaal echter aangegeven onder zijn begeleiding te willen werken. Dat faciliteren wij graag", verduidelijkt Willemijn van der Borg namens TTA.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl