Sanne Wevers
NOS SportAangepast

Sanne Wevers stapt uit turnselectie wegens 'onveilig sportklimaat'

Turnster Sanne Wevers is voorlopig niet beschikbaar voor de Nederlandse turnploeg. De olympisch kampioene op balk van 2016 trekt zich terug wegens een voor haar onveilig sportklimaat binnen de selectie.

"Met veel pijn in het hart heb ik vandaag bij de KNGU aangegeven dat ik per direct uit de nationale selectie stap. Door het gedrag van een teamgenoot is er voor mij een aanhoudende onwerkbare situatie ontstaan. Hierdoor kan ik niet meer goed functioneren binnen ons team", schrijft de topturnster in een verklaring.

Conflict

Wevers wil niet gedetailleerd ingaan op wat er precies speelt binnen de Nederlandse selectie, maar de nieuwe technisch directeur van de turnbond Jeroen van Leeuwen bevestigt dat er binnen het team een conflict ligt tussen Wevers en Vera van Pol, die in december uit de school klapte over de inhoud van een vertrouwelijk gesprek.

Van Pol kreeg daar een officiële waarschuwing voor van toenmalig technisch directeur Mark Meijer. Die is inmiddels opgevolgd door Van Leeuwen.

"Het afgelopen half jaar heb ik er alles aan gedaan om deze situatie te veranderen. Door het ontbreken van regie vanuit de KNGU is dit helaas niet gelukt. Ik ben dus enorm teleurgesteld in de KNGU", schrijft Sanne Wevers.

Emotionele Wevers over besluit te stoppen: 'Doet me pijn om deze keuze te maken'

"Het speelt al een tijdje. Ik heb er alles aan gedaan om het vertrouwen in mijn teamgenoot en in de werksituatie te herstellen. Maar zij geeft hier geen medewerking aan. Ik ben daar echt heel boos over, maar vooral heel erg teleurgesteld", zegt een zichtbaar geëmotioneerde Wevers.

"Ik heb er altijd voor haar en het team gestaan. Ze laat mij stikken. Ik vind het ongelofelijk dat de KNGU er niks aan doet om de situatie te herstellen. Ik heb ongeveer alles geprobeerd om dit op te lossen."

'Enorm pijnlijk'

En dus heeft de 30-jarige Wevers het gevoel dat ze geen ander besluit kan nemen. "Dit zijn niet de normen en waarden waar ik voor sta en dit is voor mij geen gezonde topsportomgeving. Het is natuurlijk enorm pijnlijk dat ik dit besluit na 18 jaar turnen op topniveau heb moeten nemen", stelt Wevers.

"Dit betekent concreet dat ik nu uit de nationale selectie stap, maar dit betekent niet dat ik stop als sporter. Ik ga de komende periode gebruiken om te onderzoeken hoe ik mijn toekomst ga invullen."

De turnster benadrukt dat de ervaringen van haar vader Vincent Wevers met de turnbond geen invloed hebben gehad op haar besluit.

Tegen de coach werden diverse klachten wegens grensoverschrijdend gedrag ingediend bij het Instituut Sportrechtspraak, maar de tuchtcommissie van die instantie sprak hem onlangs vrij.

Vincent Wevers probeerde vorig jaar middels een kort geding een plaats in de begeleidingsstaf voor de Olympische Spelen af te dwingen, maar verloor dat gevecht met de KNGU in hoger beroep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl