De OneLove-armband bij Georginio Wijnaldum
NOS Voetbal

KNVB betrekt ook amateurclubs bij OneLove-actie: 'Was behoefte aan'

De OneLove-actie die de KNVB voor het komend weekeinde heeft aangekondigd in het betaald voetbal, heeft de voetbalbond uitgebreid naar het amateurvoetbal. "We merkten dat daar behoefte aan was", vertelt een woordvoerder van de bond.

De KNVB hoopt dat naast zo veel mogelijk aanvoerders in de eredivisie en Keuken Kampioen Divisie ook de captains in het amateurvoetbal de speciale gekleurde band met het OneLove-logo willen dragen. De bond heeft daarnaast alle amateurclubs een vlag gestuurd waarmee ze kunnen laten zien dat iedereen welkom is.

OneLove is een campagne die staat voor inclusiviteit en verbinding en tegen alle vormen van racisme en discriminatie. Komend weekeinde vindt de actie plaats vanwege de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie op 21 maart. De vorige OneLove-actie in het betaalde voetbal was half oktober, destijds in het kader van Coming Out Day.

De aanvoerders Orkun Kökcü (Feyenoord) en Redouan El Yaakoubi (Excelsior) weigerden bij de vorige OneLove-actie de speciale band te dragen. Bij Feyenoord fungeerde Gernot Trauner tegen AZ eenmalig als captain en hij speelde wel met de OneLove-band.

El Yaakoubi droeg in de uitwedstrijd tegen Ajax een witte band met daarop in zwarte letters het woord 'respect'.

'Respect voor iedereen'

Feyenoord-aanvoerder Kökcü voetbalt zondag de competitiewedstrijd tegen Ajax met een aangepaste aanvoerdersband. Op de band van Kökcü staat de tekst 'Respect voor iedereen'. "Op deze manier wil ik een bijdrage leveren aan de achterliggende boodschap van deze actie, namelijk een statement tegen racisme en discriminatie", aldus de middenvelder.

"De tekst op onze aanvoerdersband, die ik ook zondag weer met trots zal dragen, dekt voor mij beter de lading en past bovendien beter bij mij."

De KNVB heeft geen problemen met de afwijkende band van Kökcü. "Met OneLove wil de KNVB samen met de Eredivisie CV, Keuken Kampioen Divisie, Rijksoverheid en het amateurvoetbal uitdragen dat iedereen welkom is in het voetbal. Wij zijn voor verbinding en tegen racisme en alle vormen discriminatie. Ook Kökcü staat achter deze boodschap en dat is waar het om gaat", laat directeur betaald voetbal Marianne van Leeuwen weten.

Excelsior zoekt nog uit met welke band El Yaakoubi zondag tegen SC Cambuur gaat spelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl