Orkun Kökcü
NOS Voetbal

Kökcü gewoon Feyenoord-aanvoerder, maar zonder OneLove-band; Slot draagt speldje

Orkun Kökcü is zondag in de wedstrijd tegen Ajax 'gewoon' aanvoerder van Feyenoord. Er staat dit weekend een OneLove-actie tegen racisme en discriminatie op het programma, maar de middenvelder zei zondag dat hij de bijbehorende aanvoerdersband niet gaat dragen.

De 22-jarige voetballer doet dit weekend de traditionele groen-witte aanvoerdersband van Feyenoord, met daarop de tekst 'respect voor iedereen' , om zijn arm.

Feyenoord wil de OneLove-actie wel ondersteunen. Zo draagt trainer Arne Slot een speldje en is er met reserve-aanvoerder Gernot Trauner een filmpje opgenomen.

'In het leven geroepen om andere redenen'

Dit weekend wordt Onelove-campagne georganiseerd rond de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Kökcü zegt dat hij achter de actie staat, maar denkt dat de speciale aanvoerdersband "in het leven is geroepen om andere redenen".

Kokcü steunt komend weekend actie tegen racisme, maar niet met een armband

Daarom kiest hij ervoor op zondag met een alternatieve band te spelen. "De tekst op onze aanvoerdersband, die ik ook zondag weer met trots zal dragen, dekt voor mij beter de lading en past bovendien beter bij mij", zegt Kökcü op de site van Feyenoord.

In oktober werd de OneLove-actie ook georganiseerd. Toen ontstond er ophef omdat Kökcü en Excelsior-aanvoerder Redouan El Yaakoubi de band met het hart in regenboogkleuren weigerden te dragen.

De actie in het najaar werd georganiseerd rond Coming Out Dag. Toen zei Kökcü dat hij daar geen uithangbord van wil zijn. "Ik ben loyaal aan mijn geloof." De aanvoerdersband werd destijds gedragen door Trauner.

Eigen keuze

KNVB-directeur Marianne van Leeuwen zei eerder dat spelers zelf mogen bepalen of ze meedoen aan de actie. "Het gaat er niet om wie wel en niet meedoen, het gaat ons om de boodschap dat er geen plek is voor welke vorm van discriminatie dan ook. In het voetbal niet, nergens niet."

Een woordvoerder van de voetbalbond voegde daaraan toe dat het iemands goed recht is om niet mee te doen. "Het doel is niet dat iedere aanvoerder de band draagt. Maar hoe meer, hoe beter."

AZ-middenvelder Jordy Clasie met de OneLove-aanvoerdersband, oktober vorig jaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl