De schade nadat storm Freddy over havenstad Quelimane in Mozambique was geraasd
NOS NieuwsAangepast

Storm Freddy voor tweede keer aan land in Afrika: zeker veertig doden in Malawi

In Malawi zijn zeker veertig mensen om het leven gekomen door de tropische storm Freddy, die afgelopen weekend over het land raasde, meldt persbureau Reuters. In buurland Mozambique kwam zeker een persoon om het leven. Persbureau AP spreekt over 44 doden in beide landen. De politie van Malawi verwacht dat het dodental nog oploopt.

Freddy kwam afgelopen weekend voor de tweede keer aan land in het zuiden van Afrika via Mozambique. De storm gaat gepaard met zware regenval en verwoestende windstoten. Op zee zijn windsnelheden gemeten van 155 kilometer per uur. In Mozambique raakten door de storm vervoers- en telecommunicatiediensten verstoord.

De Mozambikaanse rampenbestrijdingsdienst had duizenden mensen ondergebracht in schuilkelders. Toen de tropische storm eind vorige maand voor het eerst aan land kwam, kwamen er 27 mensen om het leven in Mozambique en de naburige eilandstaat Madagaskar.

 • EPA
  Foto's van de schade door storm Freddy in Mozambique
 • EPA
  Foto's van de schade door storm Freddy in Mozambique
 • EPA
  Foto's van de schade door storm Freddy in Mozambique
 • EPA
  Foto's van de schade door storm Freddy in Mozambique

Hulporganisaties maken zich zorgen over de gevolgen van Freddy voor de bevolking. Malawi is nog herstellende van eerdere tropische stormen, Ana en Gombe, die het land iets meer dan een jaar geleden troffen.

Ook heeft de regio volgens Unicef te maken met een "uiterst zorgwekkende" uitbraak van cholera, een door bacteriën veroorzaakte diarreeziekte. Die uitbraak wordt veroorzaakt door slechte water- en sanitaire voorzieningen, aanhoudende conflicten en het zwakke gezondheidssysteem. De extreme weersomstandigheden hebben de situatie verder verslechterd, zegt Unicef.

Freddy breekt waarschijnlijk het record van de langst aanhoudende tropische storm ooit gemeten. De storm houdt nu voor 36 dagen aan. Het vorige record stond volgens de Wereld Meteorologische Organisatie van de VN op een storm van 31 dagen in 1994.

Klimaatverandering

Stormen worden steeds sterker door klimaatverandering. Ze halen hun energie uit de warmte van het zeewater, dat door klimaatverandering opwarmt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl