NOS Nieuws

Dodental cholera in Malawi stijgt tot boven de duizend

De uitbraak van cholera in Malawi heeft sinds maart aan meer dan duizend mensen het leven gekost. Het aantal besmettingen is opgelopen tot ruim 30.000.

De meeste patiënten overleden in de grote steden Blantyre en Lilongwe. De uitbraak is volgens de gezondheidsautoriteiten nog altijd niet onder controle.

Cholera wordt voornamelijk overgedragen door het drinken van besmet water of het eten van besmet voedsel. Maar ook huidcontact met ontlasting of braaksel van een patiënt kan tot een besmetting leiden. De patiënt kan last krijgen van hevige, waterdunne diarree. Omdat het lichaam hierdoor veel vocht verliest, kan dit leiden tot ernstige uitdroging. Zonder behandeling is dit levensgevaarlijk.

'Voorzichtig met begrafenissen'

De minister van Volksgezondheid Khumbize Chiponda heeft daarom opgeroepen met name voorzichtig te zijn bij begrafenissen van cholerapatiënten. Veel besmettingen volgen op begrafenisplechtigheden waarbij de overleden patiënt is gewassen en gereedgemaakt door de familie. Daarna volgen vaak uitgebreide plechtigheden waarbij ook gegeten en gedronken wordt.

Hij roept mensen op om goede ontsmettingsmaatregelen te nemen en gebruik te maken van chloor en plastic lijkzakken.

Cholera is in principe goed te behandelen, maar in een arm land als Malawi is dat toch problematisch, omdat het land kampt met een tekort aan basale medische middelen, zoals medicijnen of naalden voor een infuus.

Ook zeggen ziekenhuizen dat er een tekort is aan vaccins. Via de Wereldgezondheidsorganisatie heeft het land van ruim 20 miljoen inwoners een voorraad van 2,7 miljoen doses gekregen, maar die is bijna op.

Cholera komt regelmatig voor in Malawi gedurende het regenseizoen van november tot maart, als het moeilijk is om de voedsel- en watervoorraad hygiënisch te houden. Jaarlijks overlijden er gemiddeld zo'n honderd mensen aan de ziekte, nu is dat dus tien keer zoveel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl