Heitinga boekt met Ajax in Heerenveen zevende competitiezege op rij

Bekijk de samenvatting van sc Heerenveen - Ajax

Ajax heeft de druk op koploper Feyenoord opgevoerd door de uitwedstrijd bij sc Heerenveen met 4-2 te winnen. Het was de zevende competitiezege op rij voor interim-trainer John Heitinga.

De Amsterdammers hebben nu 55 punten. Feyenoord hield later op de dag de zenuwen in bedwang en heeft er door de zege op Volendam drie meer.

Binnen twintig minuten was het al 3-0 voor Ajax en leek de wedstrijd in Friesland al gespeeld. Heerenveen probeerde in de beginfase de tegenstander nog wel onder druk te zetten, maar na drie doelpunten binnen negen minuten was het verzet al gebroken.

Mohammed Kudus plaatste de bal in de tiende minuut beheerst in de verre hoek, buiten bereik van doelman Xavier Mous, en dat was alweer zijn elfde goal van het seizoen.

Mohammed Kudus is het middelpunt van de feestvreugde

Zes minuten later was het Edson Álvarez die op aangeven van Kudus de bal snoeihard van buiten het strafschopgebied langs Mous poeierde. En weer drie minuten later was het Steven Bergwijn die door de Heerenveen-defensie slalomde en na een mooie combinatie met Dusan Tadic de 3-0 binnenwerkte.

Voor Bergwijn was het zijn eerste eredivisiedoelpunt sinds zijn goal tegen FC Emmen, precies vier maanden geleden.

Compleet overlopen

Heerenveen werd compleet overlopen. Bergwijn schoot na een klein half uur nog tegen de paal en Devyne Rensch leek een penalty te verdienen toen hij onderuit werd getrokken door Osame Sahraoui; de VAR wees scheidsrechter Jeroen Manschot er echter op dat de overtreding net buiten het zestienmetergebied was.

Trainer Kees van Wonderen kon het allemaal niet langer aanzien. In de 37ste minuut paste hij liefst drie wissels toe: Simon Olsson, Rami Al Hajj en Ché Nunnely moesten het veld ruimen voor Thom Haye, Sydney van Hooijdonk en Alex Timossi Andersson.

Het gewenste schokeffect leek er vervolgens te komen: vier minuten later kopte Pelle van Amersfoort de aansluitingstreffer langs keeper Gerónimo Rulli, die niet goed stond opgesteld bij de voorzet van invaller Haye.

Het gaf de burger op de tribune in Heerenveen weer moed voor de tweede helft, maar zeven minuten na de hervatting schoot Kenneth Taylor de vierde Amsterdamse treffer langs Mous.

Sydney van Hooijdonk pikte ook nog een doelpunt mee

Twee minuten later wees Manschot na een ogenschijnlijke overtreding van Álvarez op Sahraoui voor de tweede keer naar de stip, maar opnieuw greep de VAR in. Álvarez leek de Sahraoui aan te tikken, maar na nadere bestudering van de videobeelden was er, ook volgens Manschot, toch sprake van een schwalbe.

Heerenveen bleef het vervolgens nog wel proberen en Ajax schakelde een tandje terug, hoewel invaller Brian Brobbey nog een keer op de lat kopte. Tien minuten voor tijd veerde het publiek toch nog een keer op toen Van Hooijdonk de 4-2 langs de opnieuw weifelende Rulli kopte.

Tot een hectische slotfase kwam het niet - Van Hooijdonk was in blessuretijd nog wel dicht bij de 4-3 - maar na het dramatische eerste halfuur viel de schade voor Heerenveen uiteindelijk nog mee.