NOS VoetbalAangepast

Karlsson tovert AZ naar plek twee, druk op Feyenoord en Ajax neemt toe

Bekijk de samenvatting van AZ-FC Groningen

AZ heeft zijn droomweek afgesloten met een thuiszege op het tobbende FC Groningen (1-0). Na een wondergoal van Jesper Karlsson ging het publiek in Alkmaar er goed voor zitten, maar een galavoorstelling werd het daarna allerminst.

Karlsson dribbelde, kapte, draaide en dat alles vliegensvlug. En een schot van een meter of 25 plofte daarna precies de verre hoek in, achter een kansloze Michael Verrips. Er stonden nog geen vijf minuten op de klok en de mensen stonden al op de banken.

Champions League

AZ doet immers weer volop mee om de titel en dus tevens om een lucratief ticket voor de Champions League, die middels een tweede plek ook via de voorronde nog te bereiken is.

De stand in de eredivisie na zaterdag

Soms lijken de Alkmaarders daaraan toe. Door de successen in de Youth League, waarin de oudste jeugd in de kwartfinale speelt met verder bijna alleen maar grote Europese clubs. En natuurlijk niet te vergeten door de enorme stunt van AZ in de Conference League op bezoek bij Lazio.

Maar tegen de wat lager geklasseerde ploegen kan AZ ook met zichzelf worstelen, zo werden dure punten verloren tegen FC Volendam, RKC Waalwijk en Excelsior. En ook FC Groningen was in dat rijtje een gevreesde opponent, zeker binnen het drukke schema van de laatste weken.

Jetro Willems in de achtervolging bij Jens Odgaard

Ondanks de voorlaatste plaats en de mentale tik die AZ met de snelle tegengoal uitdeelde, was het Groningen dat na de openingsfase de wedstrijd steeds meer onder controle leek te krijgen. Met wat gevaarlijke schoten van afstand, zoals een schot van Elvis Manu tegen de buitenkant van de paal.

Na rust werd het voetbal van AZ er niet beter op, al kreeg Sven Mijnans vrij voor Verrips de grootste kans om de partij vroegtijdig te beslissen.

Groningen voorlaatste

Net als tegen Feyenoord een week geleden bood het vertoonde spel van FC Groningen voldoende aanknopingspunten om de laatste negen wedstrijden met vertrouwen tegemoet te zien. Hoewel de noorderlingen als nummer zeventien nog steeds een degradatieplaats bezetten, krijgen ze van de topvijfteams alleen Ajax nog.

Bekijk hier de reacties na afloop:

Jansen: 'Als je met krachten moet smijten, niet vreemd dat het invloed heeft op spel'

En datzelfde Ajax speelt volgende week tegen Feyenoord, maar met wedstrijden tegen Lazio en FC Twente liegt ook het programma van de Alkmaarders er niet om.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl