NOS Voetbalโ€ข

AZ overklast Barcelona in Youth League, dankzij wereldgoal vanuit middencirkel

AZ-talent Smit scoort vanaf de middellijn tegen Barcelona in Youth League

Het onder 19-elftal van AZ heeft voor een daverende verrassing gezorgd door met 3-0 te winnen van de leeftijdsgenoten van Barcelona, in de achtste finales van de UEFA Youth League. Dat is het jeugdequivalent van de Champions League.

Hoogtepunt van de middag was het openingsdoelpunt van Kees Smit, vanuit de middencirkel.

Zo'n tien minuten na rust werd dankzij Smit de ban gebroken. De middenvelder kreeg de bal net over de middenlijn via een sierlijk hakje van Mexx Meerdink aan de voet en verschalkte doelman Ander Astralaga met een zinderend schot van grote afstand.

Estadi Johan Cruyff

Bij AZ stonden twee spelers op het veld van het Estadi Johan Cruyff, normaal gesproken het stadion van het tweede elftal van Barcelona, die al hun debuut hebben gemaakt in het eerste elftal: Fedde de Jong en Ernest Poku.

Kort daarna schreef Meerdink, wiens vader Martijn รฉรฉn interland voor het Nederlands elftal speelde in 2006, een simpele intikker op zijn naam. Hij had geluk dat de treffer werd goedgekeurd, want eerder in de aanval stond hij buitenspel. Maar een VAR is er niet in deze competitie.

Een kwartier voor tijd kreeg Lucas Roman van Barcelona zijn tweede gele kaart vanwege een schwalbe. Met een man minder gingen de Catalanen op zoek naar de aansluitingstreffer, maar in blessuretijd gooide Meerdink met zijn tweede doelpunt het duel helemaal op slot: 0-3.

In de kwartfinales wacht voor AZ weer een schitterend affiche, dan speelt het thuis tegen de aartsrivaal van Barcelona: Real Madrid. Het elftal van trainer Jan Sierksma speelt op 14 of 15 maart op het AFAS Trainingscomplex tegen De Koninklijke.

Ajax was ook nog actief in de Youth League en verloor in de achtste finales met 5-1 van Sporting Lissabon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl