NOS Wielrennen

Pogacar wint ook overtuigend slotetappe en pakt bij debuut eindzege in Parijs-Nice

Pogacar wint ook overtuigend slotetappe en pakt bij debuut eindzege in Parijs-Nice

Nog in het zadel maakte Tadej Pogacar een buiging toen hij de finish in Nice passeerde, als bedankje aan de toeschouwers en mede-renners die zijn acht dagen durende heerschappij in de rittenkoers tussen Parijs en de Zuid-Franse kuststad aanschouwden.

Veel kon de concurrentie er niet aan doen, ze stonden erbij en keken ernaar hoe de Sloveen na de zeges in etappe vier en zeven ook de laatste, achtste etappe won. En daarmee de eindzege in Parijs-Nice veiligstelde. Het was de eerste keer dat de tweevoudig Tourwinnaar tussen Parijs en Nice koerste.

In een heuvelachtige rit van 118,4 kilometer met start en finish in Nice reed Pogacar weg uit een kopgroep met klassementsmannen Jonas Vingegaard, Simon Yates, David Gaudu en Matteo Jorgenson. Pogacar kwam solo aan. Op ruim een halve minuut was Vingegaard de sprint van de achtervolgers, voor Gaudu.

Pogacar buigt op de streep in Nice

Pogacar verdedigde op de laatste dag een gat van 12 seconden op Gaudu, 58 seconden op Vingegaard en 1.27 op Yates. Na afloop zei Pogacar dat hij niet aan verdedigen dacht, maar juist aan aanvallen.

"Aanvallen is de beste verdediging. Ik ken deze wegen. Heb er veel training gedaan en wist precies hoe mijn benen waren op de slotklim en hoeveel ik aan kon. Ik heb het uitstekend berekend", zei Pogacar. "Het was altijd mijn doel en droom om ook Parijs-Nice te winnen. Dat het nu gelukt is, is geweldig."

Winnaar Pogacar wilde per se aanvallen op slotdag Parijs-Nice: 'Dit was mijn doel, mijn droom'

Vlak voor de top van de laatste klim, de col d'Eze (6,1 kilometer van gemiddeld 7,6 procent) demarreerde Pogacar en pakte hij al snel een klein gaatje op zijn concurrenten. In de afdaling naar de kust hield hij de voorsprong knap vast.

Het peloton moest op de slotdag drie cols over van de tweede categorie en twee van de eerste. Geen slechte dag voor de aanvallers. Halverwege de etappe vormde zich een kopgroep van enkele tientallen renners, onder wie de aanvalslustige Nederlander Pascal Eenkhoorn. Later sloten onder anderen Jan Tratnik en Stefan Küng aan.

Het podium van Parijs-Nice 2023: met Gaudu, Pogacar en Vingegaard

Met nog 55 kilometer voor de wielen waagde Wout Poels, de Nederlander in dienst van Bahrain, de oversteek naar de overgebleven koplopers. Een aanval die leek te slagen, want hij sloot aan. Maar toen UAE, de ploeg van Pogacar erna het tempo flink opvoerde, slonk die voorsprong gestaag.

Daarna was het podium voor Pogacar, die met de eindzege in Parijs-Nice zijn landgenoot Primoz Roglic opvolgt, om zijn ijzersterke fietsweek, waarvan de zesde etappe niet werd uitgereden wegens harde wind, door Frankrijk te bekronen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl