NOS Wielrennen

Drie op een rij voor Wiebes in door winters weer ingekorte Ronde van Drenthe

Lorena Wiebes heeft een bijzondere editie van de Ronde van Drenthe gewonnen. De sprintster van SD-Worx was in de door het winterse weer aanzienlijk ingekorte WorldTour-wedstrijd met overmacht de beste in de sprint. Maike van der Duin eindigde als derde.

Voor Wiebes is het al de derde zege op rij in Hoogeveen. Ook in 2021 en 2022 was zij de beste.

Wiebes sprint ongenaakbaar naar derde zege op rij in Ronde van Drenthe

Dat de 60ste editie van de Ronde van Drenthe een andere zou worden dan gebruikelijk werd vrijdag al duidelijk toen de Drentse Acht van Westerveld na 17 kilometer werd gestaakt vanwege de hevige sneeuwval.

Daarop besloot de organisatie om de tien kasseistroken (ook wel bekend als flinten in het noorden) uit het parcours te halen. Zaterdagochtend bleek dat de wedstrijd vooral om de VAM-berg (die zes keer beklommen moest worden) zou draaien en 50 kilometer korter zou zijn.

Kopgroep

Pas om 14.00 uur stapten de vrouwen in Wijster op voor slechts 94 kilometer door winters Drenthe. Al snel werd de koers opgeschrikt door een valpartij aan de voorkant van het peloton op een smalle landweg.

Onder anderen de 18-jarige Zoe Bäckstedt kwam in een weiland terecht, maar voor de nummer twee van WK veldrijden voor beloften was het geen probleem om snel haar weg te vervolgen.

Zoe Bäckstedt naast de weg in het weiland.

Sterker, niet veel later maakte de 18-jarige Britse deel uit van een kopgroep van tien met vijf Nederlandsen: Elise Uijen, Mischa Bredewold, Lonneke Uneken, Karlijn Swinkels en Marjolein van 't Geloof.

Ook Lotta Henttala, die vele successen vierde onder haar meisjesnaam Lepistö en na drie zware jaren terug is in het peloton bij de ploeg van Natascha den Ouden en Servais Knaven, was van de partij.

Christina Schweinberger, Anna Henderson en Susanne Andersen (later tweede in de sprint) maakten de tien compleet.

Armen in de lucht

Op 11 kilometer van de finish in Hoogeveen werd de kopgroep ingerekend en daarna kreeg de ploeg van Wiebes vrij spel. In de laatste kilometers hielden Christine Majerus en Femke Markus het tempo hoog en loodsten Wiebes zo langs het gevaarlijke wegmeubilair.

De Noorse ploeg Uno-X begon als eerste aan de sprint en werd beloond met een tweede plaats voor Susanne Andersen, die Maike van der Duin nog net voorbleef. Dat was wel op meerdere fietslengten van Wiebes die alle tijd had om haar armen in de lucht te steken.

Bekijk hieronder de reacties van winnares Lorena Wiebes en nummer drie Maike van der Duin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl