NOS Schaatsen

Compleet Nederlands WK-podium op 500 meter, Velzeboer opnieuw wereldkampioen

Velzeboer zet turbo aan en prolongeert wereldtitel 500 meter shorttrack

Xandra Velzeboer heeft haar wereldtitel op de 500 meter met succes verdedigd. De 21-jarige Nederlandse sprintster versloeg in een gedroomde finale landgenote Suzanne Schulting. Selma Poutsma maakte het Nederlandse podium compleet.

Bij de mannen pakte Jens van 't Wout brons op de 500 meter.

Gedroomde finale

Het was de gedroomde finale van de Nederlandse shorttrackploeg, met niet alleen wereldrecordhoudster Velzeboer en Schulting, maar ook Poutsma op het ijs. Daarmee was meer dan de helft van het deelnemersveld in het oranje gehuld.

En het Nederlandse trio lag al vanaf het startschot op kop. Een titanenstrijd werd verwacht tussen Velzeboer en Schulting, maar er zat weinig spanning in de finale. Velzeboer had veel meer snelheid dan de rest. Zelfs Schulting kon haar niet bijhouden.

Schulting was op haar beurt dan wel weer te snel voor Poutsma.

Schulting was jarenlang de kopvrouw van de Nederlandse shorttrackploeg, maar voelde de hete adem van Velzeboer dit seizoen steeds vaker in haar nek. Ze kwamen elkaar niet heel vaak tegen in wereldbekerwedstrijden, omdat ze dan beiden voor een andere afstand kozen.

In Dresden, begin dit jaar, zat Velzeboer Schulting op de hielen, maar kwam ze nog enkele centimeters tekort voor het goud. Dat gaf de jonge Velzeboer zelfvertrouwen en ze wist dan ook: "het zit erin". "Op dit moment heb ik gewoon heel veel snelheid", vertelde ze.

En dat bleek ook in de volgepakte ijshal in Seoul, waarbij ze Schulting en de rest van de concurrentie ver achter zich liet.

Eerste WK-medaille Van 't Wout

De finale van de mannen op de 500 meter was een stuk spannender. Van 't Wout zat ver van achteren en kon zich niet mengen in de strijd om goud.

Van 't Wout grijpt toch nog brons op 500 meter na knappe inhaalacties

De 21-jarige Nederlander maakte nog wel enkele knappe inhaalacties en rukte op naar plaats drie. Daarmee pakte Van 't Wout voor het eerst in zijn carrière een WK-medaille. De wereldtitel was voor Pietro Sighel.

De Italiaan, die begin dit jaar ook Europees kampioen 500 meter werd, was Steven Dubois te snel af.

Bondscoach Niels Kerstholt blikt aan het eind van de dag terug op de vijf gewonnen medailles op dag één van de WK:

Kerstholt na vijf WK-medailles en oranje podium op 500 meter: 'Goede dag één'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl